Cum scapi de CANDIDOZA BUCALĂ. Simptome şi tratament

Candidoza bucală este foarte neplăcută și există o serie de factori care declanșează înmulțirea necontrolată a acestei ciuperci pe limbă și interiorul obrajilor. Vezi ce simptome și ce tratamente sunt asociate candidozei bucale și scapă de neplăceri.

20 iun. 2015, 11:21
Cum scapi de CANDIDOZA BUCALĂ. Simptome şi tratament

Candida bucală: Cauze și simptome

Candidoza bucală este o infecție cu ciuperca candida albicans. Această ciupercă nu atacă doar gura, ci apare și în zona intimă, ca o infecție vaginală la femei adulte, sau ca erupție cutanată de la scutece la bebeluși.

Candidoza bucală poate afecta pe oricine, deși apare mai des în cazul copiiilor foarte mici, bătrânilor, bolnavilor cronici și în cazul celor cu sistem imunitar slăbit.

Majoritatea oamenilor sănătoși au particule de candida în gură, pe piele, sau în tractul digestiv. Candidoza este menținută în limite normale de către alte bacterii bune și microorganisme din corpul uman. Medicamentele, bolile și alți factori care dezechilibrează flora microbiană a organismului permit acestei ciuperci să se înmulțească necontrolat și să infecteze zonele sensibile.

Medicamente care provoacă apariția candidozei bucale:
Corticosteroizi
Antibiotice
Contraceptive orale

Afecțiuni și boli cronice care favorizează înmulțirea candidei în gură
Diabet zaharat dezechilibrat (decompensat)
Infecția cu HIV/SIDA
Unele tipuri de cancer
Gura uscată (deshidratare, alte boli sau medicamente care au ca efect secundar uscarea mucoaselor)
Schimbări hormonale apărute odată cu sarcina
Dezechilibre hormonale din cauza unor boli endocrine
Pe lângă aceste cazuri, candidoza bucală mai poate apărea la fumătorii înrăiți, sau la cei care poartă proteze dentare nepotrivite (prea mari, prea mici, desprinse parțial, etc).

Citeşte mai mult pe unica.ro