Cum scapi de condensul de pe geamuri! Trucurile geniale care elimină cea mai mare bătaie de cap din această perioadă

Odată cu instalarea frigului, majoritatea românilor încep să se confrunte cu condensul pe ferestre. Pe măsură ce scad temperaturile în termometre acesta se agravează spre groaza gospodinelor care se tem de apariția mucegaiului în locuințe.

24 nov. 2023, 19:45
Cum scapi de condensul de pe geamuri! Trucurile geniale care elimină cea mai mare bătaie de cap din această perioadă
Cum scapi de condensul de pe geamuri!

Trucurile geniale care elimină cea mai mare bătaie de cap din această perioadă. Ca să previi apariția condensului pe geamuri este recomandat să eviți excesul de umiditate, iar pentru asta trebuie să le ungi cu o soluție ieftină pe care o ai cu siguranță în bucătărie.

Citește și Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient. Cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele

Trucurile geniale care elimină cea mai mare bătaie de cap din această perioadă

Este vorba despre detergentul de vase care protejează perfect geamurile de aburirea pe timp de iarnă.

Astfel, pune o picătură mică de lichid de spălat vase pe o cârpă groasă din microfibră și aplică treptat detergentul pe întreaga suprafață a ferestrei. Acest truc previne ”transpirația” ferestrelor și respinge vaporii de apă care se pot depune.

Un alt truc simplu și rapid care te va scăpa de bătaia de cap pe care ți-o poate provoca condensul de pe geamuri este cel cu sarea.

Pune într-o farfurie o cantitate mică de sare și așează-o pe pervazul geamului. Aceasta va absoarbe perfect umezeala și în plus, nu este toxică.

La un moment dat, sarea se va întări din cauza absorbţiei umidităţii, însă este suficient să o pui în cuptorul cu microunde pentru câteva minute pentru a se usca, apoi poate fi folosită din nou.

Alcoolul etilic și glicerina sunt doi inamici puternici ai condensului. Amestecă-le într-un raport de 150 ml la 15 ml și cu lichidul rezultat șterge bine ferestrele și lasă câteva minute să acționeze.

Apoi, șterge suprafața cu o cârpă uscată de lână sau bumbac. În urma aplicării acestui truc pe ferestre se va forma o peliculă rezistentă la umiditate care te va face să scapi de condens pentru o perioadă lungă de timp.

În sezonul rece, principalele motive care duc la apariția condensului sunt:

  • Ventilație slabă cea mai rece suprafață din camera încălzită este geamul ferestrei. Prin urmare, vaporii conținuți în aer se depun întotdeauna pe ferestre. Excesul de umiditate se formează în timpul procedurilor de îmbăiere, curățare și gătit. Pentru a menține un microclimat optim, spațiile trebuie să fie dotate cu un sistem de ventilație care să favorizeze fluxul de aer uscat. Un sistem de ventilație defectuos este principala cauză a condensării. În cazul ferestrelor din lemn, spre deosebire de cele din plastic, aburirea este mai puțin frecventă. Acest lucru se datorează densității mai mici a tâmplăriei din lemn – ventilație naturală.
  • Pervazul larg al ferestrei – apa se poate acumula sub fereastră dacă pervazul este prea larg și dacă se folosesc perdele groase. Astfel de obstacole împiedică aerul cald să se ridice și să încălzească geamul. Fereastra se răcește excesiv și pe suprafața ei apar picături de apă.
  • Depresurizarea – în locurile în care fereastra este depresurizată, apare condens în interior și apare gheață. Motive pentru depresurizare: ferestre vechi din lemn, defecte, instalarea neprofesionistă a ferestrelor cu geamuri duble.
  • gătitul constant fără utilizarea ventilației, aerisirea;
  • utilizarea frecventă a băii;
  • instalații sanitare defecte;
  • uscarea unor cantități mari de haine;
  • un număr mare de flori pe pervazurile ferestrelor.

Citește și Aparatul din gospodărie care îți umflă factura cu 150 de lei lunar. Ce să faci pentru a nu avea un consum în plus