Cum schimbă COVID-19 dragostea germanilor pentru bani. Analiză BBC pe tema modificărilor comportamentale generate de pandemie

Publicat: Luni, 25 Mai 2020 18:09 // Actualizat: Luni, 25 Mai 2020 18:09 // Sursa: romaniatv.net

Germania este recunoscută în lumea întreagă prin inovaţiile sale tehnologice, dar oferă totuşi un paradox, aici fiind înrădăcinată atât obişnuiţa de a plăti cash, în detrimentul plăţii cu cardul. Cel puţin, aşa se prezenta situaţia înainte de izbucnirea pandemiei.

Încercările marilor companii de a-i convinge pe nemți să plătească online sau cu telefonul mobil s-au lovit de tradiţionalismul local, pentru majoritatea populaţiei germane cah-ul fiind regele. "Acest lucru este valabil mai ales pentru unitățile mai mici, cum ar fi magazinul din colț sau restaurantul din cartier. Este un obicei înrădăcinat într-o cultură prosperă, cu preferință pentru cheltuielile concrete", se arată într-o analiză BBC.

Cu toate acestea, de la debutul pandemiei de coronavirus, plățile în numerar au fost, în premieră, descurajate activ în Germania. "Covid-19 a schimbat, probabil, comportamentul de plată german mai rapid decât orice tehnologie" spune Georg Hauer, directorul general pe regiunea Germania-Austria-Elveția, al companiei N26, un start-up sediul în Berlin. Pentru mulți germani, utilizarea banilor în numerar nu este doar o preferință personală, este o valoare culturală cu care au crescut, moştenirea unei valoare națională cu rădăcini vechi de secole.

Cash-ul ca valoare naţională

"Preferința pentru numerar are la bază preferinţa pentru concret, în detrimentul abstractului", spune istoricul Robert Muschalla. El explică că această ideologie a apărut la sfârșitul secolului al 18-lea, când germanii au început să prioritizeze rezultatele tangibile ale muncii lor, pe măsură ce economia evolua. Un secol mai târziu, o dată ce tensiunile dintre muncitori şi angajator au devenit mai frecvente, încurajarea economisirii a fost considerată o modalitate de a reduce tensiunile din fabrică. „"Deviza era:„ Cei care muncesc din greu și economisesc și au ceva de pierdut nu fac o revoluție", spune profesorul Muschalla. Valorile puternice au persistat inclusiv în perioade de turbulență economică, după cele două războaie mondiale. Mai mult, după cel de-al Doilea Război Mondial, băncile s-au opus introducerii creditului de consum, temându-se că acesta ar deteriora cultura economisirii. În timp ce cardurile bancare erau introduse pe scară largă în Europa și SUA, germanii erau încă preocupaţi aproape exclusiv de numerar.  Şi, oricum, „plata cu cardul" în Germania înseamnă încă în mare măsură plata cu cardul de debit şi mai puţin spre deloc cu cardul de credit.

Citeşte şi CEC Bank lansează un serviciu inovator, oricine poate deveni client al băncii direct de pe telefonul mobil

Un exemplu elocvent este al Annei Steigemann, profesor asistent de Studii Urbane, la Universiotatea Tehnică din Berlin. A crescut în Bavaria, în anii '80 și '90, şi își amintește că mergea cu familia o dată pe săptămână să scoată bani din bancă. Tatăl îi retrăgea joi, urmau să meargă la cumpărături vineri și sâmbătă, şi mai rămâneau nişte bani până pentru joia următoare. Maik Klotz (44 ani), co-fondator al Payment & Banking, spune şi el că părinții l-au învățat de copil să valorizeze numerarul.

Un peisaj în schimbare

În ultimii ani, peisajul german de plăți a evoluat. În 2017, un studiu Bundesbanka observat o schimbare lentă, dar constantă a obiceiurilor, dar a arătat că 88% dintre germani vor să continue să utilizeze numerar şi în viitor. Același studiu a constatat că germanii aveau în portofel, în medie, 107 euro. Cu un an înainte, un raport al Comisiei bancare europene constata că germanii îi întrec pe vecinii din zona euro în privinţa banilor cash pe care îi au în buzunar (în mod similar, Marea Britanie a ridicat în aprilie limita, de la 30 la 45 de lire sterline).

În 2018, plățile cu carduri efectuate în magazine au depășit pentru prima dată ca valoare plățile în numerar, chiar dacă fracțiunile procentuale erau foarte mici (48,6% pentru card, 48,3% pentru numerar). Cu toate acestea, numerarul a fost utilizat în 76% din toate tranzacțiile cu amănuntul, dominând în continuare achizițiile mici. "În Germania, plăţile la restaurant și magazine alimentare sunt efectuate cash de peste două ori edia europeană", declara în 2018 Holger Sachse, expert la Boston Consulting Group. Georg Hauer găseşte şi o altă explicaţie însă: "Mulți germani mai în vârstă, din est, au încă în memorie epoca anterioară de supraveghere a statului. Acesta este motivul pentru care mulți continuă să își păstreze cu înverșunare datele personale și confidențialitatea lor și sunt mai reticenţi decât alţi europeni faţă de adoptarea noilor".

Ce schimbă pandemia de Covid-19

Cu toate acestea, o dată cu răspândirea noului coronavirus, încrederea germanilor în plăţile numerar a fost bulversată. În doar câteva săptămâni, numerarul aproape căî a ajuns să fie stigmatizat. „Covid-19 i-a făcut în premieră pe marii comercianți cu amănuntul din Germania au înceapă să promoveze în mod activ utilizarea plăților contactless", spune Hauer. "De la magazinele alimentare, până la benzinării și şi marii retaileri, germanii au fost încurajaţi să își schimbe comportamentul". Distribuitorii mai mici, care obișnuiau să accepte numerar, au pivotat și ei: "Nu numai că majoritatea dintre ei au început să accepte plățile cu cardul, ci o parte din aceștia acceptă doar plăți cu cardul, în special aici, la Berlin", mai adaugă el. Un sondaj Bundesbank demonstrează deja schimbările determinate de Covid-19 în comportamentul consumatorilor din Germania, acesta fiind ajutat şi de schimbăre de la sfârșitul lunii martie, când s-a luat decizia dublării limitei pentru tranzacțiile contactless până la 50 de euro.

Până la sfârșitul lunii aprilie, 43% dintre respondenți au declarat că și-au schimbat comportamentul de plată, comparativ cu 25% la începutul lunii. La rândul lor, 68% dintre cei care și-au schimbat comportamentul au spus că de acum sunt mai multe șanse să îşi facă plăţile cu un card. Totuşi, germanii par să răspundă crizei actuale cheltuind mai atent și economisind. Hauer spune că un sondaj bancar intern a constatat că 55% dintre germani și-au schimbat deja prioritățile financiare pentru 2020, iar aproximativ două treimi din respondenți au spus că au pus deoparte mai mulți bani decât înainte de criză.

În opinia lui Hauer, Covid-19 a oferit un aspect pentru care societatea era pregătită. "Toate acestea au contribuit la determinarea unei schimbări de comportament: viteza și amploarea schimbării ne spun că nu a fost dificil de făcut, dar oamenii au avut nevoie de un motiv puternic pentru a încălca un vechi obicei. Covid-19 va accelera calea către un viitor în care plățile numerar sunt excepția mai degrabă, decât norma", este concluzia acestuia-

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
card de credit card de debit coronavirus Germania plata cu cardul
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8433
RON
15 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H