Cum se ajunge la insuficienţă pancreatică

Alterarea funcțiilor pancreasului duce la apariția insuficienței pancreatice. Nu există tratament curativ în acest caz, terapiile având ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate.
Alina Costache
12 mart. 2018, 10:09
Cum se ajunge la insuficienţă pancreatică

Insuficiența pancreatică reprezintă diminuarea funcțiilor exocrine și/sau endocrine ale pancreasului. Se poate ajunge la o astfel de stare după o pancreatită cronică pusă pe seama excesului de alcool pe durate îndelungate. De asemenea, o altă cauză poate fi fibroza chistică (mucoviscidoza), o boală genetică manifestată printr-o îngroșare a secrețiilor mucoase ale organismului, care formează chisturi și afectează diferite organe, în special plămânii și pancreasul.

•    Insuficiența pancreatică endocrină este deficitul de secreție a hormonilor produși de pancreas (insulină, glucagon).
•    Insuficiența pancreatică exocrină reprezintă secreția insuficientă de enzime necesare pentru digestia normală. Poate fi cazată și de intervențiile chirurgicale de la nivelul stomacului, pancreasului sau intestinelor.        

Știai că…
…pe termen lung, insuficiența pancreatică exocrină poate favoriza apariția afecțiunilor cardiace și a osteoporozei?

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastrointerologie, MedLife Titan Hospital

Insuficiența pancreatică (IP) este caracterizată printr-un deficit de enzime digestive pancreatice, cel mai sever fiind afectată digestia grăsimilor. Mangementul IP implică restricții igieno-alimentare și administrarea cronică de enzime digestive pancreatice. Restricțiile igieno-alimentare se referă la reducerea aportului alimentar de grăsimi și oprirea/evitarea fumatului și a consumului de alcool. De asemenea, mai poate fi necesara si administrarea unui supliment de vitamine liposolubile (A,D, E, K). Enzimele pancreatice se găsesc sub numeroase denumiri, combinații și concentrații.

Alegerea medicamentului trebuie să țină cont de 2 aspecte: 1) să conțină toate cele 3 tipuri de enzime digestive – lipaza, proteaza, amilaza; 2) capsulele sau comprimatele să fie gastrorezistente, pentru ca enzimele să nu fie distruse de aciditatea gastrică. Dozele se stabilesc în funcție de cantitatea de lipază (enzima care digeră grăsimile). Doza la fiecare masă este inițial de 500 unități lipază x greutatea corporală (40.000 unități la un pacient de 80 kg). Dozele optime pentru fiecare pacient se obțin prin creșteri treptate, la câteva zile, în funcție de simptome și de prezența de grăsimi în scaun la proba de digestie. Doza zilnică totală nu trebuie să depășească 10.000 unități x greutatea corporală (800.000 unități pentru un pacient de 80 kg). În cazul în care se schimbă medicamentul, creșterea dozelor trebuie reluată de la început.

Insulina, hormonul vital

Hormon produs de pancreas, insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge, transformând-o pentru producerea energiei necesare organismului.

În jur de 5% din masa pancreasului este formată din celulele endocrine, fiind grupate în insulele Langerhans (numite astfel după numele celui care le-a descoperit).

Insulina joacă un rol vital în organism, acționând asupra metabolismului glucidelor. Fără acest hormon, corpul nu poate converti alimentele consumate în energie. Aproape toate celulele organismului conțin receptori insulinici, care ajută la asimilarea ei. Acest hormon este secretat în cantități mari după masă, când glicemia crește. Orice dezechilibru insulinic afectează procesele metabolice.

·       La o persoană cu diabet zaharat de tip 1, apare o reacție anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariție. Este cunoscut și ca diabet insulinodependent, pentru că persoanele afectate de această boală trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supraviețui.   

·       În diabetul zaharat de tip 2, există o secreție insuficientă de insulină, precum și un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistență).

Info

Insulina este singurul hormon cu acțiune hipoglicemiantă din organism.

Pancreasul artificial, speranță pentru diabetici

Cercetările privind crearea pancreasului artificial sunt în stadii avansate și un astfel de dispozitiv ar putea fi disponibil în curând pe piață. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, pancreasul artificial este soluția care îi va scăpa de injecțiile cu insulină. Acest dispozitiv este capabil să monitorizeze nivelul de glucoză din sânge și să elibereze insulină.

Află care sunt semnele unui pancreas inflamat AICI

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București unde e bătaie pe case și terenuri. Prețurile sunt încă mici, există școli, magazine mari și traiul e de 4 ori mai ieftin decât în Capitală. Vecinii sunt și ei prietenoși, e plin de tineri, copii și pensionari relaxați
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei. Ingredientul care schimbă gustul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești