Cum se aleg corect Babele. Cea mai frecventă greşeală pe care o facem atunci când ne alegem Baba

În perioada 1-9 martie sunt Babele de Martie, cunoscute şi ca „Zilele Babei Dochia”, cele mai capricioase zile de peste an. În această perioadă, fiecare femeie își poate alege o babă existând credinţa că aşa cum este ziua respectivă este şi firea femeii.

27 feb. 2023, 16:45
Cum se aleg corect Babele. Cea mai frecventă greşeală pe care o facem atunci când ne alegem Baba

Cum se aleg Babele. Acestea nu se aleg întâmplător, ci în funcţie de ziua naşterii. Concret, Baba este ziua naşterii, iar dacă aceasta e formată din două cifre, ziua Babei reprezintă suma celor două cifre.

Cum se aleg corect Babele în funcţie de data naşterii

Spre exemplu, dacă eşti născută într-o zi de 16, Baba ta se va calcula: 1+6 = 7, adică pe 7 martie. Multe persoane aleg, însă, să nu ţină altele nu țin cont de această regulă, astfel încât își aleg Baba la întâmplare. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul.

Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an uşor, aducător de noroc. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție.

Citeste si PROGNOZA METEO. „Babele” nu renunţă la cojoacele de iarnă, temperaturi de aproape MINUS 10 grade noaptea

Conform tradiției, dacă plouă de baba ta înseamnă că până anul viitor, când vei putea să îți alegi din nou baba, va trebui să fii foarte atent atunci când iei decizii, pentru că starea ta de spirit nu va fi prea bună până atunci.

Mai nou, se obişnuieşte să se aleagă 3 Babe, una pentru trecut, una pentru prezent și una pentru viitor, potrivit traditii-superstitii.ro

Ce înseamnă dacă e soare sau dacă plouă în ziua în care ţi-ai ales Baba

În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Dacă va ploua în această zi, se spune că vei avea parte și de greutăți. Iar dacă va bate vântul, vor apărea certuri între apropiaţi fără posibilitatea de împăcare prea curând. Deși ploaia este semn de belșug, vremea mohorâtă în ziua Babei poate anunța și perioade mai grele peste an.

Bătrânii credeau că dacă este soare în ziua în care și-au ales Baba, atunci acest lucru anunță un an secetos, agricultura fiind puternic afectată. Dacă de baba ta este soare, atunci este semn bun, iar anul va fi unul cu multe realizări și momente frumoase.

Citeste si PROGNOZA METEO. „Babele” nu se dezmint nici în 2023, vom avea fluctuaţii mari de temperatură şi precipitaţii în fiecare zi

Se spune că toate persoanele care își aleg Baba într-o zi însorită au un suflet bun, sunt atente la nevoile celor din jur și nu lasă nimic la voia întâmplării.

În străvechiul calendar roman anul începea pe 1 Martie, iar Baba Dochia apărea ca întruchipare a anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Babei Dochia în ziua de 9 martie se considera hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.