Cum se calculează concediul medical 2024. Modalitatea prin care afli ce bani primești

Concediul medical reprezintă un drept esențial al fiecărui angajat din țara noastră și oferă sprijin financiar în caz de incapacitate temporară de muncă din motive de sănătate. Însă, înțelegerea modului în care este acordat și calculat acest concediu poate fi crucială pentru angajați.
Filip Stan
29 iun. 2024, 13:00
Cum se calculează concediul medical 2024. Modalitatea prin care afli ce bani primești

Concediul medical reprezintă un drept esențial al fiecărui angajat din România, oferind sprijin financiar în caz de incapacitate temporară de muncă din motive de sănătate. Însă, înțelegerea modului în care este acordat și calculat acest concediu poate fi crucială pentru angajați.

Citește și CONCEDIUL de odihnă 2024. Se taie liberele, ultima lună în care se poate lua concediul neefectuat din anii trecuţi

Potrivit  legislației din România, concediul medical este disponibil pentru orice angajat cu un contract individual de muncă și care contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel puțin șase luni.

Această acoperire se aplică atât în instituții publice, cât și în companii private, indiferent de tipul de angajare sau de numărul de ore lucrate.

Între timp, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care elimină așa-numita „taxa pe boală” pentru mai multe categorii de persoane aflate în concendiu medical.

Astfel, actul normativ prevede că mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical. În toate celelalte cazuri se plăteşte 10% din suma încasată pe perioada concediului medical.

Durata concediului medical poate varia în funcție de diagnostic.

În cazul concediilor acordate de medicul de familie, durata maximă este de 14 zile. Chiar și așa, aceasta poate fi prelungită, cu avizul unui medic specialist, până la un total de 90 de zile.

De altfel, există mai multe situații în care se poate acorda concediul medical potrivit legislației române pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de un accident suferit în timpul liber sau de o boală obișnuită poate avea o durată maximă de 183 de zile în 12 luni și se plătește cu 75% din media veniturilor brute sau cu 100% în situații excepționale, potrivit Cumsă.ro.

Pentru accidente de muncă și boli profesionale – poate avea o durată maximă de 180 de zile în 12 luni și este plătit cu 80% din media salariilor brute din ultimele șase luni sau cu 100% în situații excepționale;

Pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta mai mică de 7 ani sau mai mică de 18 ani pentru minori cu handicap – va fi plătit cu o indemnizație de 85% din venitul brut;

Pentru izolare în cazul bolilor infectocontagioase, precum COVID-19 – va fi plătit cu 100% din baza de calcul; pentru sarcină – poate dura între 42 de zile și 128 de zile și va fi plătit cu 85% din media salariilor brute din ultimele șase luni;

Pentru risc maternal – va fi plătit cu 75% din baza de calcul;

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.

Calcularea indemnizației de concediu medical

Baza de calcul pentru indemnizația de concediu medical este salariul brut din ultimele șase luni.

Formula de calcul este media zilnică a salariilor din acest interval multiplicată cu cuantumul indemnizației stabilit în funcție de diagnostic și numărul de zile de concediu.

Te-ar putea interesa Zile libere 2024. Cine are concediu de 38 de zile şi cine numără secundele de vacanţă în fiecare an

Este esențial ca angajații să fie conștienți de drepturile și de procedurile legale în legătură cu concediul medical în 2024, iar această cunoaștere îi poate ajuta să obțină sprijinul financiar de care au nevoie în momentele dificile legate de sănătate.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile