Cum se calculează media la final de an școlar și de câte note ai nevoie pentru a avea situația încheiată la fiecare materie

Elevii mai au doar câteva săptămâni până la vacanța de vară. Pe ultima sută de metri se calculează mediile, iar cei care mai au nevoie de note sunt ascultați de profesori.
Alina Costache
09 iun. 2025, 09:59
Cum se calculează media la final de an școlar și de câte note ai nevoie pentru a avea situația încheiată la fiecare materie

În rândurile de mai jos vă dezvăluim cum se calculează media la final de an și de câte note au nevoie elevii pentru a avea situația încheiată la toate materiile.

De câte note au nevoie elevii ca să li se încheie media

Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2024, media se încheie media cu cel puțin trei note în plus față de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, dar nu mai mic de patru note pe an școlar pentru fiecare disciplină.

De exemplu, dacă un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an, de regula, cel puțin 6 note. Pot fi și mai puține, însă nu mai puțin de 4 note.

”Elevii aflați în situație de corigență vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. Ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, luând în considerare comportamentul elevului”, se arată în ROFUIP 2024, potrivit edupedu.ro.  

Citește și Bac 2025. Cum se calculează media și cât trebuie să iei ca să treci examenul

Iată cum se calculează media la o materie. 

”Dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10.

La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion.

Potrivit ROFUIP, media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare.

„O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă.

Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală. Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, explica secretarul de stat Sorin Ion în 2022.

În anul școlar 2024-2025, este pentru prima data cand la fiecare sfârșit de interval de cursuri (modul) se acordă o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului unității de învățământ.

Citește și Limba străină de care elevii români se simt tot mai atrași. Nu a depășit engleza, dar a reușit să surclaseze franceza și germana în preferințele elevilor

Astfel ca, la finalul anului școlar, se calculează media acestor note.

Reamintim că elevii din clasa a VIII-a și a XII-a din România încheie anul școlar 2024-2025 mai repede decât colegii lor din celelalte clase. Conform structurii oficiale stabilite de Ministerul Educației prin ordinul pentru anul școlar 2024-2025, ultima zi de curs pentru aceștia a fost vineri, 6 iunie 2025.

Restul elevilor intră în vacanță vineri, 20 iunie.

Structura anului școlar 2025–2026

Structura anului este împărțită în cinci module de învățare, alternate cu perioade de vacanță. Astfel, elevii vor avea mai multe pauze scurte pe parcursul anului, nu doar cele clasice din iarnă sau primăvară.

Calendarul modulelor de cursuri arată astfel:

Modulul 1: 8 septembrie – 24 octombrie 2025
Modulul 2: 3 noiembrie – 19 decembrie 2025
Modulul 3: 8 ianuarie – până la o dată variabilă, stabilită de inspectoratele școlare – 6, 13 sau 20 februarie 2026
Modulul 4: începe în 16, 23 februarie sau 2 martie (în funcție de decizia județeană) și se încheie pe 3 aprilie 2026
Modulul 5: 15 aprilie – 19 iunie 2026

 

 

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
Un nou război pe harta lumii: numărul morţilor creşte de la o oră la alta, iar printre victime se află și copii
Capital.ro
Europa renunță la numerar? Anunțul șefei BCE privind banii cash în țările UE: Îmi place numerarul, dar...
Playtech.ro
Zilele norocoase în august 2025 pentru fiecare zodie. Norocul bate la ușă pentru un nativ pe 28
Adevarul
Rusia aduce la muncă un milion de indieni pentru a înlocui rușii trimiși pe front
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 24 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 15,53 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Andrei Haureș, asistent medical în Suceava, a fost găsit mort în casă. Avea doar 37 de ani 😢
Capital.ro
Nimeni nu mai scapă de ANAF. Fiscul a bătut palma cu americanii. Toți banii românilor vor fi găsiți
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Incredibil. Doua accidente extrem de grave, unul după altul. Sunt mulți morți și răniți