Toate şcolile se redeschid de luni. Noi reguli la revenirea elevilor în bănci. Purtarea măştilor, recomandată de autorităţi. Elevii bolnavi vor fi trimişi acasă

Toate şcolile din România îşi redeschid porţile de luni, 9 ianuarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri de gripă şi viroză în rândul populaţiei. Reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei s-au reunit joi cu cei ai DSP-urilor pentru a stabili cum se va face triajul în şcoli şi ce reguli vor urma elevii şi profesorii de luni.

05 ian. 2023, 14:35
Toate şcolile se redeschid de luni. Noi reguli la revenirea elevilor în bănci. Purtarea măştilor, recomandată de autorităţi. Elevii bolnavi vor fi trimişi acasă

Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, anunță Ministerul Educației.

„Procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie.

Incurajam triajul zilnic, ramanerea acasa a copiilor care au simptome de boala, recomandam purtarea mastilor de catre cadrele didactice si, de ce nu, de catre elevi si aerisirea claselor in pauze.

De asemenea, limitarea accesului in scoli a persoanelor care nu au legatura cu procesul educational.

In cazul in care copiii manifesta simptome, recomandam contactarea medicului de familie, izolarea la domiciliu si eventual analize”, a spus ministrul Educatiei. Ligia Deca, în conferinta comuna de la ministerul Sanatatii.

De luni, 9 ianuarie, în România se redeschid şcolile şi elevii revin la cursuri. Autorităţile au decis că nu se impune închiderea şcolilor în ciuda numărului mare de cazuri de gripă, viroze şi COVID.

Şcolile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii„, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Reuniţi în şedinţă, reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei şi cei ai DSP-urilor au stabilit mai multe reguli care vor trebui respectate în unităţile de învăţământ de luni. Astfel, la întâlnire s-a stabilit că vor fi făcute mai multe recomandări. Elevii vor intra în şcoli numai după triaj, cei bolnavi vor fi trimişi acasă.

De asemenea, autorităţile recomandă purtarea măştilor în clase pentru a limita răspândirea bolilor printre elevi şi profesori.

Citeşte şi: Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

„Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a anunţat că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari pe această temă. Întâlnirea va avea loc la ora 9.30 prin videoconferinţă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea miercuri că nu crede că o să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de invatamant, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății la Digi24.

Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare și pentru personalul didactic, a mai adăugat Rafila.

 

Când revin elevii la cursuri pentru modul 3 și când iau vacanța diferențiată pe județe în februarie

După cea mai lungă vacanță de iarnă din ultimii 20 de ani, elevii revin la cursuri în data de 9 ianuarie 2023 când începe modulul 3 de studiu din anul școlar 2022 – 2023.

O premieră în anul școlar 2022 – 2023 este vacanța mobilă din februarie. Fiecare judeţ a decis independent săptămâna de vacanţă dintre modulele 3 şi 4. Au avut de ales o vacanţă de o săptămână în perioada 6 – 26 februarie.

Astfel, elevii din Ilfov și Suceava vor fi în vacanță în a doua săptămână a lunii februarie, 6 – 10 februarie 2023.

Zece județe au decis ca elevii să fie în vacanță în a treia săptămână din februarie, respectiv 13 – 17 februarie. Cele zece județe sunt Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.

În cele mai multe județe, 30 la număr, vacanța mobilă din februarie 2023 va fi în a patra săptămână din februarie, respectiv 20 – 26 februarie 2023. Elevii din București vor lua următoarea vacanță tot în perioada 20 – 26 februarie 2023.

 

Vacanțe școlare 2022-2023. Cum și când iau elevii vacanța diferențiată pe județe în februarie

  • Primul modul: cursurile anului şcolar 2022 – 2023 încep la data de 5 septembrie 2022 și durează până la până vineri, 21 octombrie 2022.
  • Prima vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022.
  • Al doilea modul: cursuri de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022.
  • A doua vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.
  • Al treilea modul: cursuri, de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023. Aici decizia va fi la latitudinea decizia inspectoratelor şcolare judeţene, fiecare putând alege cât de lung va fi modulul
  • A treia vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023.
  • Al patrulea modul: cursuri de luni, 13 februarie 2023, luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, (în funcție de decizia la decizia inspectoratelor şcolare judeţene privind vacanța), până joi, 6 aprilie 2023.
  • A patra vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023 (aceasta este practic vacanța de Paște, Paștele ortodox fiind pe 16 aprilie, iar Paștele catolic, pe 9 aprilie).
  • Al cincilea modul: de miercuri, 19 aprilie 2023 până vineri, 16 iunie 2023.
  • A cincea vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.