FLUTURAŞI SAU GOL ÎN STOMAC? Iată care este explicaţia pentru aceste senzaţii

Nu de puţine ori ni s-a întâmplat să simţim fluturaşi în stomac sau un gol în stomac. Dar oare cum pot fi explicate aceste senzaţii? Psihoterapeutul Alina Plăişeanu vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a clarifica aceste reacţii, şi anume, ce sunt, cum pot fi descrise şi care este mecanismul care le declanşează.
Marilena Vili
17 aug. 2013, 07:38
FLUTURAŞI SAU GOL ÎN STOMAC? Iată care este explicaţia pentru aceste senzaţii

Emoţiile, indiferent că e vorba de bucurie, de tristeţe, de furie, de dezgust, se metabolizează în corp într-un fel anume.

Pornind de la mimică, gestică şi pantomimică, în momentul în care trăieşti o anumită emoţie şi simţi ceva concret, corpul tău îţi spune pe interior şi pe exterior ce emoţii ai. Sunt anumite emoţii care se metabolizează în stomac. Nu cred că este un lucru valabil pentru toată lumea. Unii metabolizează furia în ficat, alţii pot să o metabolizeze în altă parte a corpului, spre exemplu în zona de pelvis. Pe partea de îndrăgostire, temere, supraentuziasm, lucrurile astea se pot duce către stomac, ele se resimt acolo„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu, psihoterapeut.

Mintea şi corpul nu sunt două lucruri separate, iar ele funcţionează în congruenţă. Absolut toate lucrurile pe care le trăim la nivel de emoţie, de afectivitate, de trăiri, de stare, toate acestea se resimt în corp.

Nu e un lucru pe care doar îl simţim sau îl gândim. Corpul reacţionează în momentul în care avem o anumită trăire, indiferent că este o acţiune clară, concretă, şi anume că mie îmi este frică de ceva sau că se manifestă printr-o transpiraţie, printr-un tremur, printr-o panică care se resimte la nivelul lacrimilor care încep să curgă. Reacţiile şi emoţiile au un corespondent în corp în interior sau în exterior. Fluturaşii în stomac, respectiv golul în stomac, sunt nişte manifestări ale unor emoţii foarte puternice care îşi fac prezenţa cunoscută în aceste părţi ale corpului. E un semnal că eu trăiesc o temere, o frică, un entuziasm sau o bucurie foarte mare. Ceva mă stimulează, mă face să mă simt într-un anumit fel şi corpul meu reacţionează”, explică psihoterapeutul.

Cum poate fi descris „golul în stomac” sau „fluturaşii în stomac”

Senzaţia de gol în stomac este asociată cu frica, panica, tristeţea. Ideea de „gol” reprezintă ideea de „tristeţe”. Senzaţia de fluturaşi în stomac este exact opusul, fiind asociată entuziasmului, bucuriei, exaltării. Fiecare trăieşte această senzaţie în mod particular, în funcţie de felul lui de a fi.

Fluturaşii în stomac sunt nişte furnicături, ca nişte mişcări, ca şi cum stomacul tău ar prinde viaţă şi ceva înăuntrul lui s-ar mişca şi te-ar dinamiza. Golul în stomac poate să fie asociat şi cu partea de respiraţie şi cumva este ca o trecere a unei senzaţii de rece sau distinctă de corpul tău care traversează de la faringe, laringe, esofag, care trece practic prin tot sternul până când ajunge în stomac, o senzaţie care circulă, care se deplasează până se localizează undeva şi rămâne acolo şi ar putea fi caracterizată printr-o umplere, parcă invadează zona respectivă, e destul de puternică”, precizează, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Fiecare emoţie îşi găseşte un loc în corp şi astfel trage un semnal de alarmă despre cum „mă simt” şi „ce-mi dă mie de gândit” starea, emoţia respectivă sau evenimentul care a declanşat emoţia. Este un eveniment declanşator, un stimul din exterior, care trezeşte o anumită reacţie în corp şi care apare într-un anumit loc specific.

„Mecanismul” care declanşează aceste senzaţii

„Există anumite reacţii organice normale la emoţii. Funcţionarea sistemului nervos urmăreşte să menţină un echilibru intern în organism. El îşi împarte munca în funcţie de ce urmăreşte fiecare subdiviziune a sistemului. Sistemul nervos central se ocupă de reglarea relaţiilor cu lumea externă, în timp ce sistemul nervos autonom se ocupă cu tot ceea ce se întâmplă în interiorul organismului”, explică psihoterapeutul.

Sistemul nervos autonom este împărţit în două părţi: sistemul nervos simpatic şi sistemul nervos parasimpatic. Cele două secretă adrenalină şi noradrenalină, moment în care se stimulează sistemul nervos simpatic şi se inhibă secreţiile gastrice. De exemplu, în momentul în care se inhibă secreţiile gastrice, ţi se poate usuca gura pentru că nu se mai produce salivă. Acest lucru se întâmplă atunci când te simţi tensionat, menţionează psihologul.

Sistemul nervos simpatic este responsabil de pregătirea organismului pentru reacţia de „fugă” sau „luptă”. El pregăteşte organismul pentru absolut orice fel de pericol şi în situaţia respectivă la contactul cu emoţia, organismul are nişte reacţii viscerale care pot fi gol în stomac, se usucă gura, tremur, transpiraţie. Se stimulează activitatea inimii, inima pompează, la fel şi plămânii, sângele se redistribuie din stomac exclusiv spre muşchi şi creier astfel încât omul să fie pregătit să acţioneze în orice moment pentru pericol. Aportul de sânge se duce acolo unde e mai mare nevoie de energie. Sistemul parasimpatic face exact opusul. Acesta e preocupat de a conserva energia şi el stimulează digestia, depozitarea zahărului, etc. Practic, el protejează, nu comprimă totul spre atac, ci redistribuie ca să refacă organismul să ajungă la starea lui de normalizare. Funcţia de conservare a sistemului parasimpatic apare şi în contracţiile pupilei ca protecţie împotriva luminii”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Citeşte şi Cât durează fluturii în stomac, în funcţie de zodia relaţiei voastre

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Cine oferă cel mai ieftin curent? Lista furnizorilor cu prețuri sub 1,5 lei/KWh, valabilă în 2025
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Digitalizarea lovește birocrația. Semnătura electronică ne scapă de cel mai mare coșmar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor