Cum se face mustul de struguri. Ce conţine şi de ce e mai bun ca orice suc natural

Mustul e, fără dar şi poate, una dintre cele mai consumate băuturi. Pe lângă faptul că foarte gustos şi poate înlocui oricând sucul cumpărat din comerţ, e cel mai puternic fortifiant al sistemului imunitar pentru că e bogat în vitamina C.

02 nov. 2021, 13:05
Cum se face mustul de struguri. Ce conţine şi de ce e mai bun ca orice suc natural

Cum se face mustul de struguri.

Cel mai bun must de struguri se face, desigur, urmând acele reţete vechi, cu tradiţie. E o băutură recomandată celor care fac efort intelectual frecvent şi celor aflaţi în convalescenţă fiindcă stimulează imunitatea şi refacerea organismului.

Iată care sunt paşii pentru a face un must de struguri ca la carte:

  • Alegerea strugurilor. E de preferat ca aceştia să fie cât mai copţi
  • Pregătirea strugurilor pentru a fi zdrobiți;
  • Zdrobirea strugurilor și obținerea mustului;
  • Limpezirea mustului; pregătirea vaselor pentru păstrare;
  • Fierberea și conservarea mustului.

Pasul 1. Alegerea strugurilor

Cel mai important pas atunci când vrem să facem must este alegerea strugurilor. Ei trebuie să fie ajunşi la maturitatea de consum. Asta înseamnă să fie copţi bine şi să nu fie afectaţi de vreo boală specifică. Un alt aspect important e să fie proaspăt culeşi ca să nu apară procesul de fermentaţie. Strugurii pot fi de orice soi, albi sau roşii.

Pasul 2. Pregătirea strugurilor pentru a fi zdrobiți

Pregătirea strugurilor trebuie făcută cu mare atenţie. Trebuie spălaţi cât mai bine, ori într-un coş de nuiele, dacă sunt foarte mulţi, ori într-un vas de bucătărie cu sită. După ce strugurii sunt spălaţi, fiecare boabă rebuie culeasă individual şi să i se scoată codiţa. Vor fi folosite doar acele boabe nesfărâmate.

Pasul 3. Zdrobirea strugurilor și obținerea mustului

Procesul de zdrobire este cel mai complicat. Se poate face fie cu un zdrobitor special, în cazul în care sunt multe boabe, fie cu mâna. După ce au fost zdrobite, boabele trebuie presate bine pentru a scoate din ele tot mustul. Puteţi folosi mâna sau o presă specială. Odată obţinut, mustul trebuie ţinut la rece, în cămară sau frigider, cam o zi sau două pentru a se limpezi complet.

Pasul 4. Limpezirea mustului; pregătirea vaselor pentru păstrare;

Ar fi bine să păstrăm mustul în recipiente de sticlă. Sticlele se pot spăla foarte bine şi se pot pune la căldură în cuptor. Puteţi folosi pâlnia şi dopurile, însă doar după ce vor fi spălate bine şi curăţate de impurităţi.

Pasul 5. Fierberea și conservarea mustului

Nu uitaţi! Înainte să puneţi mustul în sticle, el trebuie fiert. Se ia o oală mare în care se pune apă, dar şi una mai mică în care se va pune mustul. Oala cu must se așează în cea cu apa, pentru a nu intră în contact direct cu focul; astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

După ce sticlele au fost încălzite bine şi aţi fiert mustul, el poate fi pus în sticle. Se scot sticlele fierbinţi de la cultor şi se pun pe un suport metalic. Mustul se toarnă în ele direct, fără a mai fi lăsat la răcit.

Răcirea mustului este ultimul pas înainte de a putea fi consumat. Sticlele de must se pun într-o cutie de carton sau o tavă cu margini înalte, înfăşurată în mai multe pături groase. Acolo se ţin până la răcire, care poate dura chiar şi două zile. După ce au trecut prin procesul de răcire lentă, mustul poate fi pus şi la frigider o săptămână.