Cum se protejează România de virusul misterios care a omorât deja 9 oameni. În aeroporturi vor fi montate camere termice

Autorităţile române propun achiziţia de termo-scannere pentru amplasarea pe aeroporturile internaţionale, pentru a fi depistate persoanele cu febră, în vederea prevenirii apariţiei şi răspândirii unor infecţii cu coronavirus similar celui apărut în China.

22 ian. 2020, 11:36
Cum se protejează România de virusul misterios care a omorât deja 9 oameni. În aeroporturi vor fi montate camere termice

S-a stabilit că eventualele cazuri vor fi tratate la „Matei Balş”, „Victor Babeş” şi la spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara, iar toate autorităţile de sănătate publică, inclusiv medicii de familie, vor fi informate privind definiţia de caz. „Riscul există, el nu poate fi exclus, dar dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de faţă sunt şase-şapte cazuri, atunci în momentul de faţă discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia unui caz şi în România şi în Uniunea Europeană în general„, a afirmat medicul Alexandru Rafila.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că s-a întrunit Grupul de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus, constituit din reprezentanţi ai MS, Ministerului de Interne şi specialişti în domeniu. „Acest grup de lucru se va întâlni săptămânal şi de câte ori este nevoie. S-a luat în discuţie şi gripa aviară, s-a luat în discuţie şi sezonul gripal care a început şi s-a stabilit un set de măsuri pentru prevenire, diagnosticare şi tratament„, a spus Tătaru.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat că sunt trei categorii de măsuri. „Ştiţi că astăzi la Geneva este o şedinţă de urgenţă convocată de directorul general al OMS. În cazul în care – şi e foarte probabil – să se declare urgenţă la nivel global această infecţie, noi am făcut, în afară de grupul de lucru, nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţii, este vorba de Spitalele de Boli Infecţioase Matei Balş şi Babeş din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi bineînţeles există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă şi care, trebuie să spunem foarte clar în acest moemnt, a călătorit sau a avut contact cu o persoană care a călătorit în China„, a spus Alexandru Rafila.

El a menţionat că, în ceea ce priveşte măsurile de la aeroport, sunt similare cu cele care au fost utilizate şi în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termoscannere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspunde definiţiei de caz ş nu în ultimul rând constituirea de echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale.

Citeşte şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii: virusul misterios din China se poate răspândi în întreaga lume

La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că, în cazul apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri, aceşti pacienţi în mod obligatoriu vor fi izolaţi, câte unul în rezervă. „Acestea sunt condiţii obligatorii la început de eveniment epidemiologic (…) Avem experienţa de pe vremea SARS-ului, avem experienţa cu pandemia, experienţă slavă Domnului, din păcate România are, ca atare nu reinventăm roata. Noi am făcut o recomandare şi va fi transmisă de MS Ministerului Transporturilor astfel încât să ia în calcul amplasarea de astfel de camere termice pentru determinarea pacienţilor cu febră (…) Oricum, datorită modificării circulaţiei microorganismelor pe Terra, încet, încet, fie că nu e anul ăsta, dar la anul sigur va deveni standard operaţional pe toate aeroporturile internaţionale din lume„, a spus el.

El a explicat că trebuie cumpăraţi reactivi. „Este vorba de un nou virus, are o altă structură genetică şi ca urmare primerii sunt puşi la dispoziţia de OMS printr-o companie din Germania de unde îi achiziţionăm şi noi. Este o singură filieră, ca să nu îşi puănă lumea problema că am luat din altă parte, şi este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar şi de certitudine şi acest lucru îl face Balş„, a afirmat acesta. Streinu a mai spus că va fi redactat un chestionar la intrarea în ţară, întrucât timp de 14 zile o persoană poate fi infectată, dar să fie în perioada de incubaţie.

Răspândirea virusului în lume

Numărul deceselor provocate de infectarea cu virusul 2019-nCoV, descoperit în China, a ajuns la 9, iar oficialii din această ţară avertizează că el poate suferi mutaţii şi că se poate răspândi mai mult. Autorităţile sanitare chineze au declarat miercuri că cel puţin 440 de cazuri au fost confirmate în ţară şi că cele trei noi decese au fost semnalate în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, oraşul în care a fost depistat virusul la finalul anului trecut. Zeci de noi cazuri au fost înregistrate în China. Marţi a fost confirmat şi primul caz de infecţie cu acest nou virus în Statele Unite. Cazuri au fost raportate şi în Coreea de Sud, Thailanda şi Japonia şi mai multe suspecte, în Australia.