Cum se răspândeşte coronavirusul într-o sală de clasă, dacă profesorul e infectat. Trei scenarii de simulare

Cotidianul spaniol El Pais a realizat o simulare grafică a modului în care SARS-CoV-2 se răspândește în mai multe spații închise, inclusiv într-o sală de clasă în care profesorul este infectat.

26 oct. 2020, 14:28

Simularea realizată de El Pais şi preluată de educatieprivata.ro, reproduce trei situații. În prima, niciuna dintre persoanele prezente nu poartă mască și nu există aerisire. În a doua, este folosită masca, dar nu și aerisirea. În a treia variantă, fiecare persoană din incintă poartă masca, iar spațiul este aerisit.

De notat că traiectoria virusului este aleatorie, astfel că poziția în sală a elevilor nu reprezintă un factor determinant pentru riscul de infectare.

Citeşte şi Ce au în comun pandemiile de ciumă şi coronavirus, la sute de ani distanţă. Anunţul făcut de Adrian Papahagi

Iată ce se întâmplă în sala de clasă, în fiecare dintre cele trei situații.

Situația inițială: Ora 09:00, profesorul este singurul infectat din clasă

Ora 11:00, în condițiile în care nu este folosită nicio măsură de protecție.

Ora 11:00, în condițiile în care este folosită masca.

Ora 10:00, în condițiile în care sunt folosite și masca, și aerisirea, iar durata prezenței în incintă a fost redusă.

Pentru a calcula probabilitățile de contagiune ale persoanelor prezente în situații de risc, jurnaliștii de la El Pais au folosit un simulator dezvoltat de un grup de oameni de știință, condus de profesorul José Luis Jiménez (Universitatea din Colorado), creat cu intenția de a arăta importanța factorilor care împiedică răspândirea prin aerosoli.

Subiecții mențin o distanță de siguranță în simulări, eliminând riscul de contagiune prin intermediul picăturilor de fluide corporale, dar chiar și așa se pot infecta dacă nu acționează prin adăugarea tuturor măsurilor în același timp: ventilație corectă, scurtarea întâlnirilor și purtarea măștii.

Autorii articolului precizează că în toate contextele, scenariul ideal ar fi în aer liber, unde particulele infecțioase se diluează rapid. Dacă nu se menține distanța cu posibilul pacient zero, probabilitatea de contagiune se înmulțește deoarece picăturile expulzate intră în joc și deoarece ventilația nu ar fi suficientă pentru a dilua aerosolii dacă cei doi oameni sunt foarte apropiați.