Cum se simte fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Medic: „Fragmentul pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie”

Fetiţa de 5 ani care a primit transplantul de ficat a trecut prin momente dificile. Medicii spun că noua grefă a avut o întârziere de funcţie, dar că acum lucrurile par să evolueze spre bine.

01 mai 2022, 13:13
Cum se simte fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Medic: „Fragmentul pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie”
Fetiţa de 5 ani diagnosticată cu boala Wilson, noi detalii despre starea de sănătate 

Cum se simte fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că, imediat după intervenţia chirurgicală, fetiţa a trecut prin momente dificile.

Fetiţa de 5 ani diagnosticată cu boala Wilson, noi detalii despre starea de sănătate

Citeşte şi Copila de cinci ani diagnosticată cu hepatită în mod misterios nu răspunde la tratament. Medicii spun că are boala Wilson

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei.

A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor.

Optimismul există şi ştim că întotdeauna copiii au un răspuns care ne mulţumeşte şi că toată munca pe care o facem în scopul de a salva un copil este răsplătită de o anduranţă şi de un răspuns extraordinar al copiilor şi de o revenire a lor care de foarte multe ori este spectaculoasă. Şi mâine e ziua ei, împlineşte cinci ani”, a declarat medicul Dana Tomescu în conferinţa de presă.

Şefa secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni a explicat că în prezent lucrurile sunt sub control, precizând că fetiţa a depăşit momentele critice.

”Lucrurile sunt oarecum controlate. Ceea ce facem noi este că am depăşit un moment critic, am depăşit partea operatorie care a fost un succes, am depăşit partea de disfuncţie pe care am avut-o a grefei în sine şi în acest moment vedem care este toleranţa.

Dar cum am spus şi ieri, acest copil este un copil care are un grad mare de imunosupresie, în plus este imunosupresată prin medicaţia pe care o primeşte, este un copil subnutrit, deci există o serie de lucruri, plus nişte infecţii în antecedentele pe care le-a avut şi toate acestea, pe intervenţie mare, faptul că e mai slăbuţă şi mai micuţă şi că primeşte medicaţie imunosupresoare, toate acestea sunt nişte factori de risc în timp.

Dar primeşte tratament cu antibiotic profilaxie, perfuzii, sânge, toate lucrurile sunt făcute în aşa fel încât să fim minimum agresivi şi să nu ratăm nimic”, a mai declarat Dana Tomescu.

Potrivit medicilor, singurele riscuri, în acest moment, pentru fetiţa de 5 ani sunt infecţiile. dacă totul va merge bine, în cel mult o lună va putea fi externată.

Citeşte şi Hepatita „misterioasă” ar putea avea legătură cu COVID.19. Medic: „10 la sută dintre cazuri au nevoie de trasplant hepatic”