Cum se va face vaccinarea elevilor în şcoli şi a studenţilor. Vor putea fi imunizaţi toţii copiii cu vârste peste 12 ani

Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a explicat cum se va desfăşura procesul de vaccinare a elevilor şi studenţilor. Planificarea pentru vaccinare va fi făcută de conducerile şcolilor.

07 sept. 2021, 16:03
Cum se va face vaccinarea elevilor în şcoli şi a studenţilor. Vor putea fi imunizaţi toţii copiii cu vârste peste 12 ani

Toţi elevii cu vârste peste 12 ani, studenţii, familiile acestora, dar şi cadrele didactice şi nedidactice din unităţile de învătământ vor putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19 în şcoli în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învățământul preuniversitar și în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învățământul universitar.

„În vederea limitării riscului de infectare cu SARS CoV-2 în comunitate și în unitățile de învățământ, în perioada următoare se vor desfășura acțiuni dedicate vaccinării elevilor, studenților, a familiilor acestor, precum și a personalului didactic și nedidactic încadrat în aceste unități.
Activitățile aferente acestui proiect vor avea loc în perioada 13 septembrie – 15 noiembrie 2021 pentru învățământul preuniversitar și în perioada 1 octombrie 2021 – 1 decembrie 2021 pentru învățământul universitar. Important! În acest proces vor fi vizate doar persoanele eligibile (12+), în baza consimțământului informat”, a transmis CNCAV.

Pentru învățământul preuniversitar, procesul de vaccinare se va desfășura:
➢ prin intermediul echipelor mobile de vaccinare;
➢ în cabinetele de vaccinare organizate în unitățile de învățământ;
➢ în centrele de vaccinare aflate în proximitatea unităților de învățământ.

Citeşte şi: Revoltă în rândul părinţilor. Mai mulţi elevi au fost eliminaţi din clase „prin tragere la sorţi”. Noua lege a Educaţiei impune prag de 29 de elevi la clasa a V-a

Pentru învățământul universitar:

➢ în cabinetele de vaccinare organizate în campusurile universitare;

➢ în alte spații corespunzătoare.

Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie prin intermediul echipelor mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Până la data de 10 septembrie, pentru învățământul preuniversitar, și până la finalul lunii septembrie pentru sistemul universitar, specialiști direcțiilor de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, în colaborare cu reprezentanții unităților de învățământ vor identifica spațiile pentru asigurarea procesului de vaccinare. Criteriile vor viza respectarea normelor igienico-sanitare, funcționalitatea și facilitarea accesului beneficiarilor la vaccinare.

Pentru fiecare unitate de învățământ se va stabili metoda optimă care să faciliteze accesul beneficiarilor la procesul de vaccinare.

➢ va fi stabilit în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcție de solicitări, și adaptat astfel încât accesul beneficiarilor să fie permis atât dimineață, cât și după amiaza;
➢ pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată cel puțin o echipă mobilă;
➢ în unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii, programul de lucru stabilit va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se poate realiza fără programare;
➢ în unitățile de învățământ arondate centrelor de vaccinare aflate în proximitate, prezentarea se poate realiza direct sau prin programare în platformă. Locația și programul de lucru al centrelor de vaccinare vor fi afișate la loc vizibil, în unitățile de învățământ arondate.

Persoanele vaccinate vor fi înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și vor primi adeverințe de vaccinare.

Cum se va face vaccinarea. Cine face planificarea persoanelor la vaccinare

Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora.

Listele provenite de la unitățile de învățământ preuniversitar și universitar se transmit săptămânal direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București, cu minimum două zile lucrătoare înainte de data la care se intenționează desfășurarea activității de vaccinare.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, împreună cu reprezentanții unităților de învățământ, stabilesc calendarul activităților de vaccinare și înștiințează persoanele aflate pe liste despre data și intervalul orar în care acestea se pot prezenta la vaccinare.

Pentru copiii de peste 12 se va alege unul dintre vaccinurile care sunt aprobate pentru administrare, respectiv vaccinul Comirnaty, produs de compania BioNTech&Pfizer, și Moderna, produs de compania Spikevax. Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii legali, iar vaccinarea acestora se realizează numai în baza consimțământului informat al adulților.

Formularul de exprimare a consimțământului pentru minori și chestionarul pentru triaj

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor pune la dispoziție echipe mobile, în funcție de numărul persoanelor înscrise la vaccinare. Echipele de vaccinare vor avea în dotare echipamente medicale corespunzătoare bunei desfășurări a procesului de vaccinare într-un mediu favorabil și sigur și vor respecta procedurile și instrucțiunile în vigoare privind vaccinarea, a mai transmis CNCAV.

 


loading...