Cum se vor desfăşura manifestările de Bobotează 2021. Anunţul Patriarhiei

Manifestările de Bobotează se vor desfăşura, în acest an, după reguli stricte, în contextul pandemiei. Patriarhia a făcut public orarul manifestărilor prilejuite de această mare sărbătoare, dar şi regulile care trebuie respectate pentru limitarea răspândirii COVID-19.

04 ian. 2021, 09:28
Cum se vor desfăşura manifestările de Bobotează 2021. Anunţul Patriarhiei
Sfinţirea Agheasmei Mari. Sursa FOTO: doxologia.ro

Cum se vor desfăşura manifestările de Bobotează 2021. Marti, 5 ianuarie 2021, în Ajunul Bobotezei, între orele 12:00 – 13:00, va fi sfinţită Aghiasma Mare în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. Totodată, în Altarul de vară, va fi sfinţită Aghiasma care le va fi distribuită credincioşilor. Aceasta va fi îmbuteliată în sticle de un litru.

Credincioşii vor putea lua sticlele cu Agheasmă în ziua de Bobotează, începând cu ora 7.00. Aceştia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie, anunţă Patriarhia.

Cum se vor desfăşura manifestările de Bobotează 2021

Accesul credincioşilor la Patriarhie se va face în ziua de 6 ianuarie, între orele 7.00-14.00, şi va avea sens unic. Se va intra dinspre Piaţa Unirii şi se va ieşi prin Strada 11 iunie. Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

Citeste si Calendar ortodox ianuarie 2021. Sărbători religioase în ianuarie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf. Ioan Botezătorul, Sânpetrul Lupilor, Sf Trei Ierarhi, Filipii de iarnă

Slujba de sfinţire a Agheasmei Mari va fi săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, între orele 12.00-13.00. Agheasma va fi sfinţită într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale. Ulterior, credincioşii care asistă la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare.

Pentru a se evita îmbulzeala din anii trecuţi, credincioşii vor primi apa sfinţită deja îmbuteliată, în sticle de un litru.

Ce este Agheasma Mare şi cum se foloseşte

Sfințirea cea mare a apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului (6 ianuarie).

Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. În cadrul slujbei de Bobotează, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, agheasma mare are o putere sfințitoare deosebită. Ea poartă în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt cu mult mai mult decât agheasma mică.

Citeste si AJUNUL BOBOTEZEI 2021. Ziua când se prind farmecele. Superstiţii pentru noroc de bani

Agheasma mare se bea pe stomacul gol, înainte de a lua anafura, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie. Opt zile, pentru că cifra opt simbolizează veșnicia. Doar în această perioadă se ia agheasma mare fără post și spovedanie. Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor.