Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

În contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în UE până în 2040, românii vor trebui să adopte alternative pentru încălzirea locuințelor. Principalele opțiuni care se preconizează pentru înlocuirea centralelor pe gaze includ centralele electrice și pompele de căldură.
Filip Stan
23 iul. 2024, 10:17
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe
Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. Variantele sunt mult mai scumpe

Cum se vor încălzi românii după ce UE a interzis centralele de apartament pe gaze. România trebuie să se pregătească pentru tranziția către surse de încălzire mai sustenabile, prin informarea publicului, oferirea de subvenții și finanțări, și adoptarea de politici care să stimuleze utilizarea tehnologiilor eficiente energetic, precum pompele de căldură și centralele electrice. Aceste măsuri vor contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili și la atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene.

„Soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.

Citeşte şi: Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Care sunt noile sisteme de încălzire permise de lege

Centralele electrice sunt o soluție viabilă pentru înlocuirea centralelor pe gaze, având avantajul de a fi mai puțin poluante. Pot fi integrate ușor în locuințe existente și au costuri de instalare și întreținere relativ scăzute comparativ cu alte soluții moderne. Pe de altă parte, pompele de căldură sunt eficiente din punct de vedere energetic, putând reduce semnificativ costurile cu utilitățile. Aceste echipamente au dubla funcție de încălzire pe timp de iarnă și răcire pe timp de vară, fiind astfel versatile. Deși prețul inițial este ridicat, subvențiile și finanțările guvernamentale pot facilita achiziționarea acestora.

Un studiu recent realizat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro a relevat că patru din zece români consideră că prețul ridicat al pompelor de căldură este principalul obstacol în achiziția acestora. De asemenea, 45% dintre respondenți nu cunosc beneficiile complete ale pompelor de căldură, ceea ce indică o necesitate de informare și educare a publicului. Peste 50% dintre respondenți ar lua în considerare achiziția unei pompe de căldură dacă ar exista subvenții sau finanțare disponibilă din partea statului. Programul Casa Verde este menționat ca un model de subvenție care ar putea stimula adoptarea acestor tehnologii, transmite Adevărul.

Parlamentul European a adoptat directiva privind schimbările climatice, care prevede eliminarea treptată a centralelor pe bază de combustibili fosili până în 2040 și interzicerea subvenționării acestora începând din 2025. România, având aproximativ trei milioane de centrale termice de apartament, va trebui să se conformeze acestei directive prin promovarea și subvenționarea alternativelor mai ecologice.

Citeşte şi: Centralele de apartament vor fi interzise. Cât vor plăti în plus la gaze românii

Unele țări europene au luat deja măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, Norvegia a implementat o măsură similară în 2017, Olanda a interzis racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale din 2018, Franța și Germania au interzis montarea de centrale pe gaze din 2022, iar Austria și Belgia au luat decizii similare în ultimii ani.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună