Cum şi de cine vor fi verificaţi stăpânii de câini dacă au microcipat şi înregistrat animalele

Posesorii de câini din Bucureşti sunt obligaţi prin lege să sterilizeze, să microcipeze şi să înregistreze animalele la ASPA. Ce se întâmplă însă dacă nu respectă aceste prevederi şi cine îi verifică?

15 nov. 2013, 06:40
Cum şi de cine vor fi verificaţi stăpânii de câini dacă au microcipat şi înregistrat animalele

Potrivit legii 258 din 2013, posesorii de câini sunt obligaţi să îşi identifice prin microcipare animalele şi să le sterilizeze, excepţie de la sterilizare făcând câinii acreditaţi de Asociaţia Chinologică Română. Amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Nu vă aşteptaţi însă ca stăpânii de câini să fie opriţi pe stradă de Poliţie pentru a fi verificaţi dacă respectă aceste prevederi.

Poliţia Locală, Direcţia Generală de Poliţia Locală şi Control a Municipiului Bucureşti nu are atribuţii în ceea ce priveşte activitate de verificare a câinilor sterilizaţi. Instituţi sesizează şi acordă sprijin personalului specializat din cadrul Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor în capturarea şi transportul câinilor fără stăpân la adăpost”, au declarat reprezentanţii Poliţiei Locale din Bucureşti pentru ROMÂNIATV.NET.

În prezent, autorităţile răspund însă la sesizări: dacă vor fi sesizate că anumiţi posesori de câini nu respectă prevederile legale, atunci vor trece la fapte.

Până în acest moment, ASPA nu a răspuns la solicitarea ROMÂNIATV.NET legată de felul în care posesorii de câini vor fi verificaţi de respectarea legii.

Află mai multe despre procedura de înregistrare şi de microcipare pe site-ul oficial ASPA.