Cum ştii că te-ai infectat cu bacteria care provoacă ulcer sau cancer la stomac

Este si nu este asa. Exista o varietate larga de boli care se pot manifesta in acest mod, incepand de la o disfunctie provocata de stres, infectia gastrica cu bacteria Helicobacter, boli ale vezicii biliare si pana la gastrita si chiar ulcer. Pentru diagnosticarea corecta a patologiei este necesara prezentarea la medicul specialist gastroenterolog, care va sti sa indice analizele care pot ajuta diagnosticului diferential.

30 oct. 2014, 09:13
Cum ştii că te-ai infectat cu bacteria care provoacă ulcer sau cancer la stomac

De multe ori balonarea si jena epigastrica se trateaza cu regim si protectori gastrici (de tipul Omeprazolului) si se constata ca simptomele persista sau reapar dupa terminarea tratamentului… Se poate ca de vina sa fie prezenta bacteriei Helicobacter la nivelul stomacului si/sau duodenului.

Aceasta bacterie, descoperita in anii 90, este dovedit implicata in aparitia balonarii epigastrice, jenei si chiar durerii in aceeasi regiune, corespunzand endoscopic fie unei mucoase perfect normale, fie modificarilor de gastrita sau ulcer.

Helicobacter este larg raspandita in natura, infectia omului facandu-se pe calea „mainilor murdare” ca si in cazul hepatitei virale A (legume si fructe nespalate, apa, maini murdare). Nu s-a demonstrat inca posibilitatea transmiterii bacteriei de la om la om prin contact direct, insa cum membrii aceleasi familii mananca aceeasi hrana, posibilitatea prezentei Helicobacterului la mai multi din ei este foarte posibila.

Mare parte din persoanele care sunt infectate cu bacteria nu prezinta simptome, insa deoarece poate provoca gastrita, ulcer gastric, ulcer duodenal si chiar cancer gastric, este bine sa tratam infectia, chiar daca nu avem simptome, mai ales daca exista si alti factori ce pot agresa stomacul (fumatul, consumul frecvent si indelungat de antiinflamatorii) sau avem antecedente in familie de boli digestive (ulcer gastro-duodenal, cancer gastric).

Helicobacter pylori este considerat de catre medici cancinogen de ordinul I, adica are potential cancerigen extrem de ridicat. Acest lucru nu inseamna ca toate persoanele infectate vor face cancer (doar un mic procent ajunge intr-adevar sa prezinte aceasta boala, mai ales daca au un fond genetic predispus), ci doar ca trebuie tratata infectia.

Pe langa cancerul gastric, Helicobacter poate determina, la un procent foarte mic de persoane predispuse, o forma de cancer sangvin-limfom, localizat insa la nivelul stomacului, boala destul de agresiva, ce presupune interventie chirurgicala si citostatice.

Citeşte mai multe pe avantaje.ro