Cum ştim dacă aluniţa se transformă în melanom? Iată la ce trebuie să fim atenţi

Sunt multe persoane care merg la dermatolog pentru a îndepărta alunițele. Motivele estetice se numără, poate, printre cele principale. Cu toate acestea, sunt și cazuri în care îndepărtrea alunițelor este recomandată de medici. Asta deoarece pot fi un real pericol pentru sănătate. Iată cum știi dacă alunița se transformmă în melanom. Este foarte important să fii atent la orice schimbare și să mergi la medic imediat ce observi că ceva nu este în regulă.

12 aug. 2018, 08:33
Cum ştim dacă aluniţa se transformă în melanom? Iată la ce trebuie să fim atenţi

Melanomul reprezintă o formă agresivă de cancer de piele. Evoluează rapid. Tocmai de aceea trebuie să fim atenți și imediat ce observăm o schimbare la nivelul pielii, la nivleul alunițelor, trebuie să mergem la medic. Astfel pot fi prevenite multe boli, sau tratate în fază incipientă.

Schimbările apărute la nivelul alunițelor sunt vizibile și cu ochiul liber. Forma, culoare și dimensiunea acestora suferă transformări atunci când se pune problema apariției melanomului. Din păcate, acele modificări sunt ignorate de mulți pacienți. Și unii dintre ei pot ajuge prea târziu la dermatolog.

Dermatologul Michael Russu a vorbit pentru Avantaje despre schimbările ce nu ar trebui să fie igorate. De asemenea, a vorbit despre importanța dermatoscopiei.

„Facem dermatoscopia. Dacă ne uităm cu ochiul liber observăm anumite elemente de schimbare. În prezența dermatoscopiei digitale le vedem clar, nu se mai pot ascunde. Vedem diferențe de pigment, modificări de dimensiune, vedem vase, vedem vascularizație în zonă. Să zicem că a avut loc un traumatism mecanic. Medicul se uită, apare dermatoscopia în plan, se face o poză, se evaluează gradul de traumatism.

Așa ne dăm seama care a fost traumatismul, dacă a avut loc o modificare și dacă la acel moment sugestia dermatologului este să o urmărim sau recomandă, de exemplu, o intervenție, posibil excizia acelei formațiuni. Traumatismul este un proces în care apare schimbarea. Schimbarea este ceva ce va altera formațiunea aceea de la formula originală. În cazul oricărei modificări, schimbări, alterări există toate șansele să se modifice în altceva.”, a spus dermatologul pentru sursa menționată anterior.