Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Publicat: Joi, 04 Februarie 2016 12:01 // Actualizat: Joi, 04 Februarie 2016 12:16 // Sursa: romaniatv.net

Contoarele inteligente pe care suntem obligaţi de Uniunea Europeană să ni le montăm se dovedesc a fi o afacere de 15 miliarde de euro pe buzunarele consumatorilor. Mai exact, implentarea unui astfel de contor îl costă pe consumator mai mult decât economia pe care o face cu acest aparat.

Una dintre cerinţele Uniunii Europene în privinţa energiei este montarea de contoare inteligente în 80% dintre locuinţe până în 2020.

Implementarea acestui sistem este, însă, mai avantajoasă pentru distribuitori şi producători, decât pentru consumatori, informează România TV. Iar asta pentru că implementarea acestui sistem îi costă pe cosumatori mai mult decât economia pe care o fac după montarea contoarelor inteligente.

Concret, montarea unui asemenea contor inteligent costă între 77 şi 766 de euro, în timp ce economiile pe care le face un consumator în cei 10 ani de durată de viaţă a aparatului sunt cuprinse între 18 şi 654 de euro.

La nivelul întregii Europe, dacă toţi cei 195,6 milioane de cosumatori ar monta contoare inteligente la preţul minim, de 77 de euro, suma totală care ar urma să ajungă la distribuitori şi producători ar ajuge la 15 miliarde de euro.

Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia

Programul de montare a contoarelor inteligente este continuat de Electrica, şi în acest an, cu 200.000 de noi unităţi. CEZ prezintă doar programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE, apoi îl vor face public. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor.

Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acesto contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare", este singura menţiune la subiect a companiei.

„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)", mai spun reprezentanţii companiei, care deserveşte 3,5 milioane de clienţi.

Citeşte mai multe despre contorizarea inteligentă pe ECONOMICA.NET

În România, programul de înlocuire a 80% din contoarele clasice cu cele inteligente a fost prelungit până în 2021, întrucât nu s-a realizat până acum o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect. De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.

Ce fac contoarele inteligente

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:
- Implicarea activă a prosumer-ului (producător/consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
- O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
- Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.

loading...
25 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
anre contoare inteligente Electrica energie energie electrică UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 iul 01:03
Răspunde | Votează email 0 email
energie-electrica
http://energie-electrica.info/2017/04/01/cum-arata-contoarele-inteligente-montate-in-zonele-e-distributie/
25 mai 14:44
Răspunde | Votează email 1 email
Refuz Categoric
NU HOTARAT CONTOARELOR INTELIGENTE !!!! VARIANTA - SCHIMBAREA FURNIZORULUI DE ENERGIE !!!
IN ACEST DOCUMENTAR SE TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA CE NU TREBUIE TRECUT CU VEDEREA !!!!http://www.dailymotion.com/video/x3iw06v_luati-va-energia-inapoi_school
29 feb 06:29
Răspunde | Votează email -3 email
Florin
Vrei un castig suplimentar?Ai o gandire pozitiva?
Daca este asa ,da curs acestui anunt si vino si lucreaza cu noi! Noi te invatam ce trebuie sa faci.
Oferim curs gratuit si complet. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere la vinderea pachetelor de carti electronice,atat pe piata romaneasca,cat si pe piata din America.
Cerem si oferim seriozitate maxima si ve-ti avea numai de castigat! Va ofer alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
10 feb 13:48
Răspunde | Votează email 0 email
gado
dar de ce trebuie sa achitam noi aceste contoare ? ele sunt ale furnizorului, sunt proprietatea lui ! pot sa modernizeze ce vor ei, daca o fac pe banii lor. daca nu vreau sa mi se inlocuiasca contorul (a fost inlocuit acum 2 ani) ma pot obliga ?
07 feb 10:30
Răspunde | Votează email 0 email
barbanta milica
nu este vorba numai la gaze ci si la eon au montat cotuare stradale pe care nu le reseteaza lunar si trai pe ei cand le dau telefon imi inchid
07 feb 07:08
Răspunde | Votează email 0 email
ION
Macar daca ar fi fabricate in Romania pt a crea locuri de munca.
07 feb 02:19
Răspunde | Votează email 0 email
Ioan
Da tot 480 de rotati pe min are? ca asa ar trebui nu?
06 feb 21:19
Răspunde | Votează email -1 email
Traian
CAT VOM TRAI IN CAPITALISM SA NU NE ASTEPTAM DECAT LA ,,TEPUIELI'',FIINDCA ASA ESTE CONSTRUIT DIN NASTERE,PE SISTEM MAFIOT.DISTRUGETI ACEST SITEM CA ALTFEL VA DISTRUGE INEVITABIL OMENIREA. PREVIZIUNILE LEGATE DE APOCALIPSA SE BAZEAZA PE ACEST RATIONAMENT.DIN PACATE MINTEA OMULUI ESTE PREA INCALCIATA DE PROSTIE SI LACOMIE , CA SA PRICEAPA UNDE TREBUIE SA SE OPREASCA SI MAI ALES CE TREBUIE SA FACA CA SA NU DISTRUGA VIATA PE PAMANT.DOAMNE UNDE ESTI CU PUTEREA TA SA NE OPRESTI DE LA DEZASTRU.
06 feb 14:01
Răspunde | Votează email 0 email
Legend
Avand in vedere profitul rezultat si al eficientei noilor contoare poate se vor gandi si la reducerea pretului energiei electrice.
Suntem curiosi si cum Electrica va proteja mediul prin reducerea emisiilor de CO2 al numeroasei sale flote auto.
06 feb 11:37
Răspunde | Votează email 0 email
gabreil din italia
in italia ,enel a montat fara sa sa intrebe pe nimeni,si am observat o mare diferenta la numarul e kw,fata de contorul clasic,am chemat sa verifice contorul este ok,dar l au vrificat tot ei,oricum va pot spuen ca factura sa dublat,si numarul de kw au crescut fara sa adaug alti consumatori,ei imi sugerau ca cineva fura curent ,vreun vecin sa legat clandestin
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7228
RON
16 Jun
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H