Cum te poate ajuta un blog să muncești mai puțin

Lipsa unui job de tip tradițional, cu program de muncă fix, stres din plin și o mulțime de obligații de îndeplinit este visul multor persoane, mai ales pentru cei din generațiile mai tinere, care au mai mult curaj în a ieși din tipare.

10 feb. 2021, 09:16
Cum te poate ajuta un blog să muncești mai puțin

Cum te poate ajuta un blog să muncești mai puțin

Însă dincolo de tentații, astfel de scenarii sunt destul de greu de îndeplinit, mai ales că un business propriu-zis (a munci pe cont propriu) are nevoie de un buget destul de mare, iar responsabilitățile sunt majore – vei munci de fapt mai mult decât ai face-o pentru un angajator! Conceptul de freelancer este tot mai popular, însă se potrivește mai degrabă unor anumite domenii, în special în zona IT&C. În rest, este foarte posibil să ai venituri ocazionale și să rămâi oricum dependent(ă) de un loc de muncă stabil…

Există însă și alte oportunități, unele privite tot la nivel de vis îndepărtat, dar de fapt nu atât de greu de realizat, cel puțin parțial. Ne referim la posibilitatea de a activa online printr-un blog, asociat de preferat cu vlog și rețele sociale, pentru o abordare completă a publicului țintă. Poți să fii un blogger de succes și să muncești mai puțin? Este foarte posibil. Ideal ar fi să te pricepi cât de cât la cuvinte și să îți placă să socializezi. Îți mai trebuie un website pe platformă WordPress, un domeniu și un pachet de găzduire web, precum și o temă WordPress bine aleasă și personalizată. Toate acestea costă foarte, foarte puțin, practic îți vor ajunge banii economisiți dintr-un singur salariu.

Vei mai investi mai departe, însă doar în funcție de cum simți că este prudent. Și vei începe să câștigi bani foarte rapid, condiția fiind să te miști activ, „să dai din coate”. Dacă vei face ceea ce îți place, nu va fi doar muncă, ci pasiune. În această fază, ideal este să ai în continuare un job, cel puțin part-time. Cert este că vei munci mai puțin la locul de muncă, energia reală o vei aloca spre blog. În funcție de oportunitățile pe care le întâlnești, cu puțin noroc și multă ambiție (și talent), vei ajunge poate și la nivelul în care să te bazezi exclusiv pe activitatea ta online.

Însă chiar și cu un job part-time în paralel, tot îți îndeplinești dorința de a munci mai puțin. Vei câștiga bani din articole sponsorizate, mai ales din articole cu scopul consolidării website-urilor clienților tăi în motoarele de căutare. Vei putea avea conținut sponsorizat dacă te califici cât de cât la statutul de influencer – atât de mult dorit de orice blogger și care reprezintă calea ușoară spre succesul online. Ca influencer, vei primi bani pentru a vorbi despre anumite produse și servicii și pentru a participa la evenimente, inclusiv petreceri!

Vei primi și multe avantaje ce nu vin în mod direct în bani, dar care te vor bucura foarte tare: produse fel de fel (cosmetice, gadgeturi, haine, alimente etc.), călătorii gratuite, bilete gratuite la concerte și spectacole… Toate se adaugă pe lista de beneficii și, implicit, cheltuiești mai puțini bani. Dacă ai o abordare isteață, poți reinvesti anumite câștiguri pentru a-ți consolida prezența online. Imaginea ta va deveni tot mai valoroasă și vei face bani mai simplu, doar comunicând.

De obicei, bloggerii nu câștiga numai din această activitate, însă blogul îi ajută să aibă acces la anumite oportunități conexe. Spre exemplu, poți primi bani pentru a scrie articole pentru unele publicații, poți ajunge ca invitat în emisiuni TV sau la evenimente, poți să dezvolți alte mici afaceri antreprenoriale (mai degrabă în sensul de freelancer și nu ca business-uri autentice, dacă nu îți dorești asta). Cert este că muncești mai puțin și mai flexibil, ai mai multă libertate pe plan profesional.