Cum te poate lăsa Fiscul fără bani. Reguli noi la ANAF

Începând cu data de 27 martie, vor apărea noi reguli pentru popririle de la ANAF. Acestea se referă la funcționarea aplicației e-Propriri, care pune în practică un mecanism îmbunătățit al înființării și ridicării popririlor bancare. 

12 mart. 2020, 18:00
Cum te poate lăsa Fiscul fără bani. Reguli noi la ANAF

Noile reguli pentru popririle de la Fisc au fost publicate joi, 12 martie. Măsura în cauză se va aplica începând cu data de 27 martie 2020.

Regulile de funcționare sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.655/2020, iar așa cum reiese din prevederile actului, aplicație e-Popriri va deveni operațională după 15 zile de la apariție, înlocuind cu succes mecanismul actual care este problematic. Subliniem faptul că popririle înființate până la 26 martie 2020 se vor supune tot vechiului mecanism, potrivit avocat.net.

Cum funcționează noul mecanism

Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înființare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează și le validează.

De la Unitate, informațiile din adrese sunt preluate de e-Popriri și sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).

Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.

Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reținerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înființare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituții financiare).
 

În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.

Citeşte şi Concedieri la ANAF şi buget suplimentat la Sănătate