Cum va arăta guvernul de coaliţie PNL-PSD-UDMR. 20 de ministere, secretar general al Guvernului cu rang de ministru şi partidul care dă premierul nu poate ocupa Ministerul Finanţelor

Negocierile avansează între liberali şi social-democraţi în ce priveşte formula şi componenţa Guvernului de coaliţie PNL-PSD-UDMR, principalul punct asupra căruia mai trebuie să se pună de acord partidele fiind care dintre ele va da premierul României.

10 nov. 2021, 16:02
Cum va arăta guvernul de coaliţie PNL-PSD-UDMR. 20 de ministere, secretar general al Guvernului cu rang de ministru şi partidul care dă premierul nu poate ocupa Ministerul Finanţelor

Guvernul PSD-PNL_UDMR prinde greu contur. În funcţie de cine va da premierul în Executiv se vor împărţi şi ministerele, însă s-a ajuns la un acord ca noul Cabinet să se mărească la 20 de ministere, plus câte un vicepremier din partea fiecărui partid care nu are premierul. În plus, cine va da prim-ministrului nu va putea lua Ministerul Finanţelor, iar secretarul general are rang de ministru.

Guvernul Cîţu avea 18 ministere şi doi vicepremieri, de la USR şi de la UDMR.

În noua formulă, cu PSD şi UDMR, Guvernul ar urma să aibă 20 de ministere. Astfel, partidele doresc scoaterea Comunicaţiilor din Ministerul Transporturilor şi înfiinţarea unui nou minister, pentru IMM-uri, care în prezent se află la Ministerul Economiei, potrivit News.ro.

În plus, Cercetarea, care acum este minister independent, ar putea reveni în cadrul Ministerului Educaţiei.

Citeşte şi: Ciprian Ciucu, despre o eventuală demisie din PNL, după alianţa de guvernare cu PSD: „Reflectez. Ce mă ţine este faptul că, fără mine, alianţa pe Bucureşti s-ar destrăma în două zile

Un rol important îl va avea Secretarul general, post care este dorit atât de PNL cât şi de PSD, la pachet cu Ministerul Finanţelor Publice. PSD vrea ca SG-ul Guvernului să aibă putere de ministru şi nu să fie în subordinea premierului, cu statut de secretar de stat, aşa cum este în prezent.

PNL, PSD şi UDMR au discutat, în negocierile de până acum, despre o rotaţie a premierilor, la doi ani de zile, precum şi despre o guvernare care să se întindă pe o perioadă mai lungă, de 7 ani, care să cuprindă şi următorul Legislativ.

Citeşte şi: Propunerile PSD pentru PNL şi UDMR: Creşterea salariului minim, a punctului de pensie şi a alocaţiilor, dar şi taxarea luxului. Grindeanu: Vrei iaht, plăteşti în plus!

AUR susţine că prin negocierile dintre PNL şi PSD se urmăreşte securizarea mandatului lui Klaus Iohannis

Alianţa pentru Unirea Românilor susţine că negocierile dintre PNL şi PSD pentru a forma o coaliţie de guvernare au loc „la îndemnul şi prin mijlocirea lui Klaus Iohannis, care urmăreşte să îşi securizeze mandatul în faţa demersului AUR privind suspendarea sa din funcţie”.

„Iohannis se află acum la 14% încredere în sondajele de opinie, ceea ce arată că 9 din 10 români s-au săturat de el. Acesta este motivul real pentru care Iohannis a împins PNL în braţele PSD: ca să nu fie trimis de AUR în faţa poporului român”, afirmă senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, miercuri, într-un comunicat de presă.

Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, afirmă în acelaşi comunicat că partidul său continuă procesul de strângere de semnături pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Îl anunţăm pe Iohannis că AUR continuă procesul de strângere de semnături, în ţară şi în diaspora, pentru suspendarea şi trimiterea lui acasă, şi că vom convinge individual parlamentari de la PSD şi PNL să ne susţină demersul în forul legislativ. Iohannis poate controla partide şi lideri de partide, însă nu poate controla pe toată lumea”, susţine Simion.