Cum va arăta paşaportul COVID. CE propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru călătoria în interiorul UE

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, modelul pentru viitorul paşaport COVID digital cu care oamenii vor putea călători fără restricţii în interiorul Uniunii Europene, după ce au fost vaccinaţi împotriva COVID-19.

17 mart. 2021, 14:45
Cum va arăta paşaportul COVID. CE propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru călătoria în interiorul UE

Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea legislativă privind crearea unei paşaport COVID / adeverinţă electronică verde pentru a facilita libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene pe durata pandemiei de COVID-19.

Adeverinţele verzi propuse de CE (Digital Green Certificat) va fi constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID, are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care va conţine informaţii esenţiale necesare, precum şi o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinţei.

„El va fi fie în format electronic, fie tipărit”, pentru a-i respecta pe cei care „nu doresc să pună aceasta pe smartphon-urile lor şi acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, citat de Reuters.

Citeşte şi: Claudiu Năsui: „Nu susţinem paşaportul de vaccinare. Să existe un mod mutual de a recunoaşte certificatele de test”

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum şi în limba engleză.

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței.

Comisia va institui un portal şi va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autorităţile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverinţe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deţinătorilor de adeverinţe nu sunt transmise către portal şi nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Şi după apariţia paşaportului COVID, statele membre UE au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

Citeşte şi: Paşaport de vaccinare anti-covid. Klaus Iohannis: Ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

În cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliul European.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Cum va arăta paşaportul Covid on Scribd