Cum va arăta viitoarea conducere a PSD. Formula validată de Comitetul Executiv

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi, după şedinţa Comitetul Executiv Naţional, că la Congresul partidului vor exista cinci funcţii de membru al BPN, echivalente funcţiilor de vicepreşedinte, rezervate exclusiv femeilor.

11 apr. 2013, 14:05
Cum va arăta viitoarea conducere a PSD. Formula validată de Comitetul Executiv

Forul lărgit de conducere al PSD a stabilit configuraţia structurii de conducere ce va fi aleasă la Congresul de luna aceasta.

„Structura de conducere a partidului va fi formată din preşedinte, preşedinte de onoare, domnul Ion Iliescu, preşedinte al Consiliului Naţional – funcţia rămâne în Statut, dar nu vom organiza alegeri pentru ea, preşedinte executiv. Sunt opt vicepreşedinţi regionali, aleşi doar către colegii noştri din regiunile respective. Opt vicepreşedinţi naţionali, în funcţie de numărul de voturi pe care îl vor obţine. Şi am reuşit să îi conving pe toţi colegii mei să avem cinci funcţii de membri ai Biroului Permanent, echivalent cu funcţia de vicepreşedinte, care sunt rezervate doar doamnelor. Eu aş fi făcut şi mai multe, dar am câştigat încă una. Vor fi cinci. Este o discriminare pozitivă, candidează doar doamnele”, a declarat Victor Ponta, la finalul reuniunii.

„În ce mă priveşte, nu veau să spun sau să dau dovadă de prea multă încredere, voi candida la funcţia de preşedinte şi mă aştept, aşa cum am văzut şi azi, ca după perioada de victorii electorale, colegii mei să fie alături de mine”, a adăugat Ponta.

El a menţionat că le-a propus social-democraţilor, în şedinţa CExN, ca următorul Congres să aibă loc în 2016 în aşa fel încât pentru alegerile din 2016 fie să aibă legitimitatea dată de Congresul de atunci, fie partidul să fie condus de un alt lider.

Pe mine nu mă interesează să mă perpetuez la conducere şi să piardă partidul cu mine, eu vreau să câştige partidul cu mine„, a spus Ponta.

Ponta a menţionat că miercurea viitoare se închid toate candidaturile pentru toate funcţiile.

Liderul PSD a mai arătat că toţi foştii preşedinţi ai partidului, respectiv Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, vor fi prezenţi la Congres-

Întrebat dacă Adrian Năstase a confimat prezenţa sa la Congres, Ponta a răspuns: „Eu am discutat cu domnia sa şi toţi foştii preşedinţi ai partidului, domnul Iliescu, domnul Oliviu Gherman, domnul Năstase şi domnul Geoană vor avea o prezenţă şi un loc special pentru că e vorba de foştii preşedinţi ai partidului”.

El a spus că la Congres va fi fi invitat şi Alexandru Atanasiu, fost preşedinte ale PSDR, cu care PDSR a fuzionat.

Liderul PSD a adăugat că la Congres vor fi invitaţi preşedintele Internaţionalei Socialiste, preşedintele PES, preşedinta organizaţiei de femei social-democrate europene, reprezentanţi ai partidelor parlamentare din România, cu excepţia PDL.

Preşedintele PSD a menţionat că şeful statului, Traian Băsescu, nu a fost invitat la Congresul PSD.

Congresul PSD urmează să aibă loc în 19-20 aprilie.