Cum va fi reconfigurat centrul Capitalei. 19 proiecte care schimbă „inima” Bucureştiului, votate de CGMB

Consilierii generali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru 19 proiecte care vizează schimbarea centrului Capitalei, atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi, fiind amenajate mai multe parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centru, plus construirea a două muzee. Astfel, cartierul Rahova va fi reintegrat în centrul Capitalei, pe aici urmând să fie amenajat un traseul pietonal care va face legătura cu Piața Unirii și Piața Romană. Piața de Flori va fi modernizată, aici fiind construită şi o parcare subterană. De asemenea, municipalitatea propune și amenajarea unui parc în spatele Palatului de Justiție, reconstruirea Podului Calicilor, dar și construirea unui parcaj subteran.

22 sept. 2016, 11:17
Cum va fi reconfigurat centrul Capitalei. 19 proiecte care schimbă „inima” Bucureştiului, votate de CGMB

Cele 19 proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Capitalei şi au fost aprobate în unanimitate de toţi cei 29 de consilieri generali prezenti în sala CGMB miercuri (24 de consilieri PSD, 4 ALDE şi 1 consilier PMP). Valoarea totală a investiţiilor se ridică la aproximativ 205 milioane euro, bani ce urmează să fie atraşi din fonduri europene. 

„Prin votarea acestor proiecte vom contribui la modernizarea şi întinerirea centrului Capitalei, avem şansa dezvoltării unitare a oraşului, vom avea o Capitală cu un trafic mai fluent şi o arhitectură mai prietenoasă”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

Unul din proiectele aprobate se refera la Amenajare Pod Mihai Voda, care prevede realizarea unui pod pietonal si pentru biciclisti, care traverseaza Dambovita si Splaiul Independentei, in dreptul strazii Lipscani si realizarea a doua parcaje subterane cu 227 locuri parcare. Valoarea estimata a proiectului este de 142 milioane lei.

Un alt proiect care face parte din PIDU este Podul Calicilor – ansamblul urban Domnita Balasa, parcaj subteran, amenajare urbana Palatul de Justitie. Acest proiect isi propune in principal reconstruirea fostului pod al Calicilor peste Dambovita si conectarea Centrului Vechi al orasului cu
zona din spatele Palatului de Justitie, realizarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 298 locuri si amenajare urbana Palatul de Justitie. In plus, se propune reamenajarea parcului Sf. Apostoli si regandirea circulatiei auto din zona. Valoarea proiectului este de 103,5 milioane lei.

Totodata, a mai fost aprobat si proiectul care vizeaza Amenajarea Pietei Constitutiei prin construirea unui parcaj subteran sub piata de circa 1000 de locuri si reamenjararea spatiului de la suprafata. Valoarea estimata a proiectului este de aproximativ 206 milioane lei.

Alt proiect important aprobat de consilierii generali se refera la reconditionarea si crearea structurii de sprijinire a afacerilor la Curtea Mestesugarilor. Prin acest proiect se propune revitalizarea Curtii
Mestesugarilor din Centrul Istoric, iar valoarea intregului proiect este de 6,6 milioane lei.

Prin proiectul Modernizare spatiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (Nord) se doreste amenajarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 536 locuri parcare, cu o valoare a proiectului de 75,5 milioane lei.

Proiectul de modernizare spatiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (Sud) se refera la amenajarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 552 locuri parcare, iar valoarea proiectului de 80,8 milioane lei.

De asemenea, alt proiect care face parte din PIDU si care a fost aprobat de consilierii generali se refera la modernizarea spatiului public urban Piata de Flori George Cosbuc prin reamenajarea spatiului public de la Piata de Flori. Valoarea estimata a proiectului este de 17, 3 milioane lei.

Proiectul Parcaj subteran Uranus – Piata Rahova presupune amenajarea unui parcaj subteran cu 130 locuri parcare, cu o valoare totala de 23,6 milioane lei.

Printre proiectele aprobate de consilierii generali se numara si realizarea unui traseu pietonal si pentru biciclisti pe mai multe strazi din Centrul orasului, iar valoarea proiectului este de 755.000 lei.

Un alt proiect aprobat in cadrul sedintei de consiliu general se refera la Reabilitatea Bd. Unirii de la Piata Constitutiei la Piata Unirii cu traversare la str. George Georgescu cu patru etape de realizare a
proiectului: in prima etapa se propune realizarea parcajului subteran de la Piata Constitutiei, a doua etapa presupune ridicarea la acelasi nivel a partii carosabile cu trotuarul si tratarea unitara a pavimentului din Piata Constitutiei, zona Manastirii Antim si a Bd-ului Unirii, etapele a treia si a patra vizand restructurarea circulatiei pe Bd. Unirii. Valoarea estimata a proiectului este de 68,4 milioane lei.

Printre cele 19 proiecte aprobate se mai numara si Modernizare spatiu public zona Manastirii Antim, inclusiv parcaje; Cheiul Dambovitei Unirii – Izvor, Splaiul Independentei, Pod Unirii – Pod Izvor; Nod Intermodal de transport Piata Romana (proiect care presupune amenajarea trotuarelor de la Piata Romana in zona statiilor RATB si a gurilor de metrou); Reconfigurare Calea Grivitei intre Gara de Nord si Calea Victoriei; Reconfigurare Calea Mosilor intre Strada Baratiei si Bulevardul Carol I; Proiect de amenajare si modernizare a Parcului Izvor Hasdeu; Punerea in valoare a unor monumente de for public; Proiect restaurare catacombe Hanul Stravropoleos, acum ingropate si amenajarea unui mic muzeu; Construirea Muzeului multiculturalismului in cladirea de pe strada Franceza nr. 68. DETALII despre cum va arăta noul centru al Capitalei, precum şi detalii din proiecte, găsiţi aici. 


loading...