Cum va fi vremea de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie. Prognoza meteo lunară actualizată

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii prognoza meteo pentru intervalul 7 noiembrie - 5 decembrie 2022.

04 nov. 2022, 10:47
Cum va fi vremea de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie. Prognoza meteo lunară actualizată

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat cum va fi vremea de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie. Meteorologii au dat publicităţii estimările meteo săptămânale. Astfel, în săptămâna 07 – 14 noiembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

În săptămâna 14 – 21 noiembrie temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 21 – 28 noiembrie temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Finalul lunii noiembrie vine cu valori termice apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În săptămâna 28 noiembrie – 05 decembrie cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

 

Prognoza meteo. Florinela Georgescu (ANM) anunţă minus 10 grade Celsius în decembrie şi viscole în ianuarie

Temperaturile încep să scadă de vineri, 4 noiembrie, iar până la sfârşitul acestei luni vom reveni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care nu vor mai depăşi 15 grade Celsius, a declarat joi, directoarea executivă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

”Am înregistrat ieri foarte multe recorduri la nivelul ţării, mai ales în partea de sud a teritoriului. De mâine însă temperaturile încep să scadă. Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius. Sigur, şi temperaturile minime este de aşteptat să scadă treptat”, a declarat joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, directoarea executivă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

Mai îngrijorător este semnalul precipitaţiilor, deoarece a plouat destul de puţin în ultimele săptămâni, a spus aceasta.  ”Nici pentru următoarele săptămâni din noiembrie nu aşteptăm cantităţi importante (de precipitaţii, n.r.). Per ansamblu, luna noiembrie ar putea fi ar putea fi una deficitară (…) Precipitaţiile, oricum, în timpul iernii, climatologic vorbind, nu sunt foarte abundente”, a spus ea, vorbind de o medie de 30-40 de litri pe metrul pătrat în fiecare din lunile de iarnă.

PROGNOZA METEO. Un anticiclon loveşte Europa şi inversiunea atmosferică afectează şi România. Când sunt aşteptate ninsori

Reprezentantul ANM nu exclude însă varianta unor episoade mai severe, cu ninsori abundente, temperaturi scăzute.

”Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”, a mai spus Florinela Georgescu.

Este puţin probabil să avem episoade severe în luna noiembrie, judecând după prognoza următoarelor patru săptămâni. ”Ultimii ani ne-au arătat că nu este exclus ca manifestările de iarnă să se extindă, să mai apară şi în luna martie”, a precizat ea.