Cum va fi vremea in weekend. Vezi PROGNOZA METEO pe următoarele TREI ZILE

Ultimele zile din luna august vor fi caracterizate de o vreme instabilă în aproape toată ţara, temperaturile fiind insuficiente şi pentru un weekend la mare, nici la munte. Din păcate, meteorologii nu prognozează schimbări majore nici la începutul lunii septembrie.

29 aug. 2013, 14:05
Cum va fi vremea in weekend. Vezi PROGNOZA METEO pe următoarele TREI ZILE

Vineri va fi cam răcoare, mai ales dimineaţa, dar şi la amiază vorbim despre temperaturi ceva mai scăzute decât ar fi normal la final de august, de la numai 17 grade în nordul Moldovei, până la 26 de grade în sudul Olteniei. Iar ca aspect, vremea încă este instabilă, mai ales în Carpaţii Meridionali, dar şi în Oltenia, vestul Munteniei şi sudul Trasnilvaniei, unde aversele îşi fac apariţia la nivel local şi izolat sunt însoţite de fulgere şi tunete. Câteva ploi mai cad şi prin nordul Moldovei, iar în sud-vestul şi estul ţării şi vântul suflă mai alert.

În Bucureşti, vineri, vremea va fi răcoroasă, cu aproximativ 23 de grade la amiază, în loc de 28 cât ar fi normal la această dată. Iar în primele ore ale zilei norii încă trenează şi pot să mai lase câteva averse slabe, apoi se mai arată şi soarele.

Sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării, vremea se va menţine răcoroasă, în special dimineaţa. În prima parte a zilei predomină soarele, dar după-amiază se adună norii şi vor fi averse, pe alocuri în zona de munte şi izolat în regiunile sudice. Vântul va sufla şi el mai alert în Moldova, în Dobrogea şi la munte, iar temperaturile maxime vor avea valori de la 19 grade în estul Transilvaniei până la 27 de grade în vestul şi sudul Olteniei.

Şi în Capitală va fi răcoare sâmbătă, la amiază temperatura va atinge 25 de grade, căci prima parte a zilei va fi însorită şi abia după-amiaza se mai adună norii, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse şi vântul nu se înteţeşte.

Duminică temperaturile mai cresc, dar încă nu ajung la valorile normale pentru început de septembrie. Însă ziua se anunţă destul de însorită şi abia spre seară în jumătatea nordică a ţării apar înnorări şi plouă pe alocuri, iar pe crestele montane înalte vântul suflă cu putere. Temperaturile maxime ale zilei vor fi cuprinse între 20 de grade în estul Transilvaniei şi 28 de grade în Lunca Dunării.

Şi în Capitală, duminică aerul se mai încălzeşte, maxima zilei atinge 26…27 de grade, iar soarele doar trecător este umbrit de câte un nor rătăcit, ziua se anunţă frumoasă ca aspect, ne putem propune să ieşim în aer liber.

Luni va fi o zi răcoroasă în mare parte din ţară, temperaturile amiezii pornesc de la 17…18 grade în nordul Moldovei şi abia ating 27…28 de grade în regiunile sudice. Iar ploile sunt şi ele prezente, la nivel local în nordul, centrul şi estul ţării, precum şi la munte, dar pe alocuri şi în celelalte zone. În plus, în sud-vest, centru şi est, ca şi pe crestele montane înalte, vorbim şi despre vânt alert. Nici în următoarele zile nu se aşteaptă vreo încălzire simţitoare a vremii, însă ploile se mai restrâng, rămân de interes pentru regiunea Moldovei şi zonele montane, în rest doar izolat mai cad câţiva stropi.

La mare, vremea se va răci vineri faţă de ziua precedentă. Cerul va fi variabil şi vor fi condiţii pentru ploi slabe în timpul zilei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în timpul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 24 de grade, iar cele minime între 15 şi 16 grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 23 şi 24 de grade.

Sâmbătă, vemea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în prima zi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 26 de grade, iar cele minime între 15 şi 17 grade. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade.

La munte, vineri, vremea va fi răcoroasă, dimineaţa şi noaptea. Cerul va avea înnorări temporare mai ales ziua, când se vor semnala averse şi descărcări electrice în Carpaţii Meridionali şi pe arii mai restrânse în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va marca o scădere uşoară faţă de ziua precedentă.

În Transilvania şi vineri vorbim despre averse cu fulgere si tunete, chiar dacă nu la fel de extinse ca în zilele precedente, iar temperaturile rămân şi ele destul de modeste. Cel mult 21 de grade vor fi la Miercurea CIuc, 22 în Braşov şi Cluj Napoca şi 23 la Sibiu.

Spre nord-vest este ceva mai cald, aici ploile sunt mai puţin probabile, dar soarele stă mai mult ascuns după nori, iar la amiază se înregistrează 23 de grade în Baia Mare şi 25 la Oradea.

Tot 25 de grade vor avea şi locuitorii Aradului, în aceleaşi conditii de cer temporar noros, dar cu şanse reduse de ploaie, în timp ce la Timişoara vor fi 26. Iar spre sudul Banatului şi vântul suflă sprinten.

În Oltenia regăsim cam aceleaşi temperaturi, modeste pentru sfârşit de august, 26 de grade vor fi la Craiova, şi Slatina, ca şi la Târgu Jiu. Însă în această regiune aversele cu fulgere şi tunete sunt mai frecvente, iar vântul suflă şi el mai alert, vremea se anunţă instabilă.

Vestul Munteniei va fi, de asemenea, afectat de ploi şi descărcări electrice, în timp ce în estul regiunii soarele este mai generos. Temperaturile, mai mici decât în mod normal pentru această dată, vor fi de 23 de grade în Piteşti, Buzău şi Brăila şi 25 de grade în Alexandria, Giurgiu şi Călăraşi.

Plouă puţin şi în Dobrogea, de pildă la Constanţa, unde la amiaza termometrele indică 24 de grade, în timp ce la Tulcea, deşi ziua este însorită, nu se depăşesc 23 de grade. Căci vântul alert de nord-vest răcoreşte simţitor atmosfera.

În Moldova este cel mai răcoare vineri, vântul se înteţeşte şi el, iar ploile preferă nordul acestei regiuni. Prin urmare, la amiază vor fi 23 de grade la Focşani, 21 la Vaslui şi Bacău şi doar 17 la Suceava.