Cum vor beneficia românii de compensări pentru facturile la energie electrică şi gaze de la 1 noiembrie. Virgil Popescu: „Nu trebuie să facă nimic decât să-şi urmărească consumul”

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a explicat, miercuri, câţi români vor beneficia de compensarea facturilor la energie electrică şi gaze, în condiţile în care sunt anunţate scumpiri în următoarele luni de iarnă.

13 oct. 2021, 21:47
Cum vor beneficia românii de compensări pentru facturile la energie electrică şi gaze de la 1 noiembrie. Virgil Popescu: „Nu trebuie să facă nimic decât să-şi urmărească consumul”

Virgil Popescu a vorbit despre cum vor beneficia românii de compensări pentru facturile la energie electrică şi gaze de la 1 noiembrie.

„Ceea ce am propus noi şi a adoptat Guvernul Cîţu este ordonanţa 118. E în vigoare. Începând din 1 noiembrie până în 31 martie, toţi consumatorii cu un consum mediu – am estimat un consum mediu egal venit mediu. Vorbim de 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de opt milioane. Atât avem în România.

5,2 milioane de gospodării înseamnă 13 milioane de români. 2,2 milioane de gospodării sunt racordate la reţeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Aici dacă înmulţim cu 2,5 ajungem la cinci milioane de români care sunt racordaţi la gaze.

Cam 65% din populaţia României e racordată la energie electrică şi gaze. Vor beneficia de compensare”, a explicat ministrul interimar al Energiei, la B1 TV.

Citeşte şi: Dan Nica (PSD): Comisia Europeană le arată statelor membre cum să scadă prețurile la energie

Cum vor beneficia românii de compensări pentru facturile la energie electrică şi gaze de la 1 noiembrie. Consumul care nu trebuie depăşit pentru a beneficia de facilitate

Virgil Popescu a afirmat că măsura compensării facturilor se va aplica începând din data de 1 noiembrie până la 31 martie. Cu facturile până în 1 noiembrie, dacă ne uităm pe creşterile de preţ, creşterea mare de preţ ar trebui să se reflecte din noiembrie.

„Pentru consumatorul vulnerabil, dacă din calculul consumatorului vulnerabil reiese că e mai bine să acceseze OUG cu privire la consumul mediu, atunci va beneficia de cea mai favorabilă opţiune. La consumatorul vulnerabil, persoana care vulnerabilă trebuie să meargă către Primării şi să-şi completeze nişte date. E adevărat. Sunt documente. Ministerul Muncii aşa a considerat că trebuie pentru consumatorul vulnerabil să completeze.

Pentru ordonanţă nu trebuie să facă absolut nimic. Nu trebuie să facă nimic decât să-şi urmărească consumul şi să se încadreze pe total consum lunar la contor, la contorul de gaz şi de energie electrică să nu depăşească decât cu maximum 10% acea plajă de consum.

Vorbim de un consumator între 150 de KW şi 1000 de KW”, a menţionat ministrul Energiei.

Cu cât vor scădea facturile la energie şi gaze după compensarea oferită de Guvern

Ministrul Energiei a dat exemplul unei gospodării cu un consum de energie electrică de 100 KW.

„5,2 milioane de consumatori consumă până în 200 KW. E consumul unei gospodării micuţe – 100 de kW – care se încălzeşte nu cu energie electrică, ci cu gaz. Atunci vine şi compensarea la gaz ori la sistemul centralizat de încălzire.

La un preţ mediu din ofertele de cumpărare de 0,85 bani pe KW, valoarea facturii este de 85 de lei. Compensarea este de 21 de ani pe KW. De ce 21 de bani? 21 de bani pe KW este taxa de transport şi distribuţie care se regăseşte în acest tarif.

Practic, de la bugetul de stat se subvenţionează pentru fiecare cetăţean care se încadrează în planşa de consum între 30 şi 200 de KW lunar, plus 10%, se subvenţionează 21 de lei direct din factură. Va plăti 64 de lei.

În schimb, în ordonanță preţul minim care a fost de referinţă la nivelul acestui an a fost de 68 de lei pe KW. Sub acest preţ nu se face compensarea.

Dacă preţul este de 0,9 lei pe KW, valoarea facturii este de 90 de lei. Compensarea este de 21 de lei. De plată are are 69 de lei. Nu este nicio problemă pentru niciun sistem informatic al furnizorului să-l adapteze”, a menţionat Virgil Popescu.

Mai mult, ministrul Energiei a spus că sistemul este similar şi în cazul facturilor la gaze.

„Sistemul este similar la gaz. Avem compensare de 25% din valoarea gazului, valoarea costului gazului, din factură. Toate preţurile sunt cu TVA cu tot”, a menţionat Virgil Popescu.

Virgil Popescu, despre negocierea măsurii de plafonare în Parlament. „Vreau să dau un mesaj foarte clar”

Întrebat dacă plafonarea va mai fi negociată în Parlament, ministrul interimar al Energiei a declarat la B1 TV  că vrea dă dea „dau un mesaj foarte clar către toți colegii mei din Parlament.

„Suntem dispuși să ne punem la masă și să găsim cea mai bună soluție pentru români. Să lăsăm la o parte orgoliile, și noi vrem plafonare în plus, și ceilalți vor plafonare, haideți să vedem cum o facem. Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”, a afirmat ministrul interimar al Energiei.

Întrebat dacă plafonarea nu putea fi făcută și prin ordonanță, el a explicat: „Orice plafonare poate fi făcută prin ordonanță. Din păcate, nu mai putem da ordonanțe. În penultima zi când puteam să dăm ordonanță, am luat toate avizele pentru această ordonanță de compensare. Când o să avem Guvern, cu certitudine, în prima ședință de Guvern, dacă nu se rezolvă în Parlament mai repede, sigur că Guvernul va rezolva această ordonanță de urgență”.

Cât despre legea consumatorului vulnerabil, Virgil Popescu a spus: „Consumatorul vulnerabil este derulat ca această schemă (cea privind compensarea facturilor la energie, n.r.). Această schemă e derulată de către Ministerul Muncii prin Agenția națională și Agențiile județene de prestații sociale, acele AJPIS, în colaborare cu primăriile, cu UAT-urile. Practic, cel care este vulnerabil trebuie să se ducă la primăria respectivă pe raza căruia are domiciliul, completează acele documente, acele documente ajung la furnizori, furnizorii fac calculele și implementează în sistemul informatic, le dau acel discount în factură și apoi recuperează banii, ca aici, de la Ministerul Muncii, de la bugetul de stat, prin agențiile județene și agenția națională de prestații”.

Citeşte şi: Ce măsuri a adoptat Comisia Europeană împotriva creşterii preţului la energie