Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie 2024. CNPP a stabilit modelul oficial de recalculare

Actualul mod de a calcula pensiile va fi schimbat începând cu data de 1 septembrie 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință.

15 mai 2024, 09:02
Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie 2024. CNPP a stabilit modelul oficial de recalculare

Actualul mod de a calcula pensiile va fi schimbat începând cu data de 1 septembrie 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu. În plus, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legii anterioare vor fi recalculate.

În acest context, noul mod de calcul al pensiilor va duce la creșterea veniturilor mai multor români. Potrivit autorităților, aproximativ trei milioane de oameni vor primi bani în plus după recalculare.

Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie

Conform datelor de până acum, recalcularea se va face prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinându-se astfel cuantumul fiecărei pensii.

Cu puțin timp în urmă, CNPP a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public, iar acestea urmează să fie emise în două exemplare.

Citește și: Vestea momentului pentru pensionari! Când vor primi vârstnicii noile taloane de pensii și la ce trebuie să fie atenți, pentru a nu fi ”trași” pe sfoară de stat

Excepție de la acest mod de recalculare fac pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.

Așadar, pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se va atribui un număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate  într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Citește și: Pensii 2024. DOCUMENT Cum arată modelul oficial prin care se recalculează orice pensie. Media creşterilor va fi de 40%