Cum ar putea fi reduse veniturile românilor, de Guvern / Ce taxe ar urma să fie introduse și crescute

Guvernul amână celebra „ordonanță a austerității". Coaliția a amânat proiectul pentru jumătatea lunii mai. Astfel, în administrația publică vor continua angajările. În această perioadă vor continua și discuțiile membrilor coaliției, care au în plan mai multe inițiative. 

27 apr. 2023, 18:21
Cum ar putea fi reduse veniturile românilor, de Guvern / Ce taxe ar urma să fie introduse și crescute

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat deja că pe masa Guvernului se află în analiză o supraimpozitare a veniturilor românilor, atât din mediul public, dar și privat. Dacă măsura ar fi vizat „bugetarii de lux”, o astfel de măsură ar fi fost neconstituțională, au avertizat membrii coaliției.

Astfel, pentru a strânge și mai mulți bani de la buget, Guvernul PSD + PNL discută mai multe variante, potrivit Antena 3:

  • Interzicerea cumulului pensie salariu. Este varianta dorită atât de PSD cât și de PNL. Este și varianta care ar tăia cel mai mult din veniturile bugetarilor de lux. Analiza este pe constituționalitate. Dacă poate fi dată prin OUG sau prin lege în parlament.
  • Supraimpozitarea cumulului pensie cu salariu. Varianta este luată în calcul în cazul în care interzicerea cumulului este neconstituțională. Aici se analizează procente de supraimpozitare. Premierul Ciucă susținea că varianta aflată în lucru ia în calcul un impozit de 16% pentru partea de venit care depășește 25.000 de lei
  • Interzicerea cumulului pensiei cu salariul și supraimpozitarea veniturilor care depășesc indemnizația președintelui Klaus Iohannis, adică, peste 25.000 de lei brut. Aici se au în vedere veniturile șefilor de Agenții, regii și reglementatori, cum sunt ANRE, ASF, Consiliul concurenței, BNR și altele asemenea
  • Supraimpozitarea doar a bugetarilor, fără a interzice cumulul pensiei cu salariul.
  • Impozit progresiv. Este cea mai controversată măsură, pentru că i-ar viza și pe angajații din mediul privat. Liderii coaliției nu și-o doresc în momentul de față. Însă este măsura care nu ar ridica probleme de constituționalitate.

Reacție de la guvern. Taxele și impozitele ar putea crește. Cine sunt românii vizați

 

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au transmis Guvernului Nicolae Ciucă mai multe recomandări, ce vizează inclusiv introducerea de noi taxe și impozite. Florin Spătaru, ministrul Economiei, a reacționat.

„Aceasta analiză făcută de Banca Mondială este o analiză care se bazează pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Dar, pe de altă parte, trebuie să țină cont de politicile publice și de ceea ce ne dorim ca obiectiv de țară. Și dacă ne dorim ca obiectiv de țară să creștem investițiile… Și atunci, o parte din aceste măsuri cu siguranță nu sunt acceptabile din punctul de vedere al strategiei pe termen lung pe care o avem (…)

Vorbim de un principiu al echității, un principiu pe care l-am promovat de mai multe ori. Noi, Partidul Social Democrat, am venit cu acest principiu al echității pentru a diminua aceste decalaje. Dar, pe de altă parte, când vorbim de atragerea investițiilor, atunci haideți să ne uităm că prima măsură a adus o creștere a PIB-ului în România.

Reducerea impozitelor pentru IT, pentru agricultură, pentru construcții, a dus la atragerea de noi locuri de muncă și creșterea activității în această zonă”, a comentat Spătaru, potrivit sursei citate.

Povara ar putea crește pe sectorul privat, în special pe micii antreprenori. Printre controversatele măsuri amintim:

  • eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru agricultură, IT-ști și construcții;
  • creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%;
  • creșterea impozitelor pe proprietate (casă, teren);
  • creșterea TVA în hoteluri, restaurante, mâncare la restaurant – pe termen scurt;
  • creșterea TVA la alimente, produse farmaceutice, lemn de foc – termen lung;
  • creșterea impozitării microîntreprinderilor.