Cum vrea Tiberiu Niţu să oprească „SCURGERILE de informaţii” din dosarele penale

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a susţinut, miercuri, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că procurorii nu ar trebui să mai aibă calculatoare cu port USB, pentru a nu mai exista scurgeri de informaţii din dosarele penale. Niţu a lăsat să se înţeleagă că procurorii se feresc să dea documente pe mail, dar că le pun pe stick şi le dau jurnaliştilor.

10 iun. 2015, 11:09
Cum vrea Tiberiu Niţu să oprească „SCURGERILE de informaţii” din dosarele penale

În cadrul şedinţei de miercuri de la CSM, Tiberiu Niţu a ridicat problema privind scurgerile de informaţii din dosarele penale, precizând că procurorii ar trebui să nu mai aibă calculatoare cu port USB, „pentru că mail-urile lasă urme, dar stick-urile nu”, scrie adevarul.ro.

De asemenea, procurorul general a mai propus să nu se mai pună interceptări în referatele cu propunere de arestare preventivă, ci să se facă doar referire la o filă din dosar în care se află transcrise acele interceptări.

„În aşa fel nu vor mai ajunge în spaţiul public interceptări din viaţa personală a inculpaţilor fără ca ele să fie cenzurate de un judecător”, a spus Niţu.

Procurorul General şi-a argumentat propunerile pe baza deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) luate în cazul lui Costel Căşuneanu privind scurgerile de informaţii din dosar. Costel Căşuneanu a dat statul în judecată al CEDO Costel Căşuneanu a dat statul în judecată, în 2010, acuzând că au fost date presei interceptări din dosarul său penal, interceptări care i-au pus într-o lumină defavorabilă imaginea şi care i-au adus grave prejudicii atât lui, cât şi afacerii sale. El a dat atunci în judecată statul şi din cauza condiţiilor precare din Arestul Capitalei, acolo unde a stat cinci zile în arest preventiv.

De asemenea, acesta a invocat şi încălcarea dreptului la viaţă privată după ce a fost plimbat în cătuşe prin faţa camerelor de filmat. Constatând încălcarea celor două articole invocate, CEDO a decis ca lui Căşuneanu să îi fie plătită suma de 4.000 de euro cu titlul de daune morale.