EXCLUSIV Cumulul pensiei cu salariul la stat ar putea fi interzis. Proiectul anunţat de Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunţat marţi seara că pregăteşte un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în cazul bugetarilor.

16 feb. 2021, 23:20
EXCLUSIV Cumulul pensiei cu salariul la stat ar putea fi interzis. Proiectul anunţat de Raluca Turcan

Sunt veşti proaste pentru angajaţii din sistemul public deoarece cumulul pensiei cu salariul la stat ar putea fi interzis.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, a anunțat Raluca Turcan la România TV.

Cumulul pensiei cu salariul la stat ar putea fi interzis. Explicaţiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii a explicat că bugetarii care aleg salariul vor putea rămâne angajaţi până la maximum 70 de ani.

„Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ministrul Muncii.

De asemenea, Raluca Turcan a vorbit despre modul în care guvernanţii vor să realizeze recalcularea pensiilor.

„Guvernul acesta a început pe fond de recalculare a pensiilor. Una este de evaluare a tuturor pensiilor. Toate aceste dosare intră într-un proces unde se reactualizează mai multe valori. Avem în plată pensiile cu majorarea pensiilor din septembrie 2020 cu 14%. Aceasta e realitatea, vă spun cu sinceritate. Cum ai putea să recalculezi toate pensiile după o formulă, în format electronic. Legiuitorul a spus în 2019, legea intrând în vigoare de la 1 iulie 2019, ar avea nevoie de o evaluare de câteva zile, acest proces de evaluarea să dureze doi ani, iar apoi ar fi trebuit să se facă acea mărire de 40%. Pentru buna informarea a telespectatorilor, mai trebuie spus un lucru.

Ne-am propus recalcularea pensiilor din mai multe motive. O majorare pe lege aşa cum o voiau cei din 2019 era de zeci de miliarde de lei. În viitorul apropiat nu se putea face un efort atât de mare bugetar. Un alt motiv este că au apărut mai multe inechități. Pe noua lege a pensiilor pregătim introducerea contributivităţii şi luarea în calcul a unor factori, cum ar fi acordul global şi mai sunt şi alte sporuri”, a precizat Turcan.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Raluca Turcan, anunţ important despre salariile şi pensiile românilor: Aceasta e realitatea! – LIVE TEXT şi VIDEO