Combinaţia dintre căldură şi umiditatea ridicată va genera un disconfort termic care poate depăşi pragul de 80 de unităţi, vom avea primul va de caniculă. Creşterea temperaturilor va fi treptată pe parcursul săptămânii, de la 32-33 de grade în sudul Banatului şi 29 de grade în Bucureşti la începutul săptămânii, până la 34-35 de grade la mijlocul perioadei. Capitala ar putea atinge maxime de 33 de grade.
„Însă, căldura vine la pachet şi cu posibilitatea manifestărilor convective, manifestări caracterizate prin fenomene de instabilitate atmosferică, care pot deveni cu adevărat accentuate”, a declarat Elena Mateescu, diresctor ANM, la Digi 24.
Pentru duminică, ANM a emis o atenţionare meteorologică care include şi judeţele Harghita şi Covasna, grav afectate de inundaţiile recente. Mateescu a avertizat că orice cantitate de precipitaţii în Harghita şi Covasna „va putea să îngreuneze refacerea zonei din perspectiva retragerii apelor”.
În Carpaţii Orientali, estul Meridionalilor, Apuseni, Maramureş, estul Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi nordul Munteniei sunt aşteptate averse care pot cumula 15-25 litri pe metru pătrat, local chiar 30-40 de litri.
Vântul se va intensifica cu rafale de 50-70 km/h, fiind posibile vijelii şi grindină. Caniculă la mijlocul săptămânii viitoare: Se vor atinge maxime de 35 de grade în vest
Vreme extremă în România. Potrivit ANM, temperaturile vor crește progresiv de la o zi la alta, atingând apogeul la sfârșitul săptămânii. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 în sud, sud-est și vest, ceea ce înseamnă un pericol crescut pentru persoanele vulnerabile, vârstnici, copii și cei cu probleme de sănătate.
Pe litoral, temperaturile vor fi mai blânde, de aproximativ 25°C, datorită influenței Mării Negre. În schimb, sudul Banatului și vestul Olteniei vor fi cele mai afectate regiuni, cu maxime de 34–36°C. În marile orașe, umiditatea ridicată va amplifica senzația de sufocare.
„Temperaturile vor crește de la o zi la alta, deja azi așteptăm maxime care să ajungă în Oltenia, în partea de sud a Banatului, la 29–30 de grade. După care, de mâine, vom avea tot mai multe valori în jurul sau a peste 30 de grade. Posibil ca vârful de căldură al acestui episod să fie joi, vineri, poate și sâmbătă, cu valori care vor ajunge la 35 de grade în partea de sud a țării, dar în cea mai mare parte a teritoriului o să înregistrăm temperaturi de 32–33 de grade”, a declarat directoarea executivă a ANM, Florinela Georgescu.
„Este primul val de căldură din acest an, temperaturile vor fi normale astăzi, mâine, după care vor deveni mai ridicate, mult mai ridicate decât ar fi firesc la începutul lunii iunie”, a mai spus, despre vreme, şefa ANM.
Şi în Capitală vom aveaparte de vreme extremă, iar temperaturile vor urca treptat. Luni și marți sunt prognozate maxime de 29–30°C, însă în a doua parte a săptămânii vor depăși 33°C. Valul de căldură se va menține până duminică.