Curaj a aprobat noua componenţă a Consiliului de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a aprobat, vineri, prin ordin, noua componență a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

10 iun. 2016, 18:52
Curaj a aprobat noua componenţă a Consiliului de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare

Pentru prima dată, componența CNATDCU a fost stabilită în urma unui amplu proces de selecție care a urmărit implicarea comunității academice și a societății civile, precum și în urma consultărilor publice succesive. Nu în ultimul rând, selecția membrilor a exclus candidaturile demnitarilor și a membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice„, a informat Ministerul Educației, printr-un comunicat.

Ministerul a lansat în luna martie un apel către instituții și organizații reprezentative pentru învățământul superior și cercetarea științifică din România, în vederea nominalizării de persoane care să facă parte din comitetele de selecție a viitorilor membri din comisiile de specialitate CNATDCU. Au răspuns acestui apel: Academia Română, Consiliul Național al Rectorilor, Prezidiul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Asociația „Ad Astra”, Societatea de Științe Matematice din România, Societatea Română de Fizică, Societatea de Geografie din România, Societatea de Științe Biologice din România, Societatea Sociologilor din România, Societatea de Științe Istorice din România, Societatea Română de Filosofie din România și Societatea de Științe Filologice din România.

Pe baza nominalizărilor făcute de aceste organizații, cele 35 de comitete de selecție, formate din 140 de experți de prestigiu din România și străinătate, au sprijinit Ministerul Educației în decursul lunii mai în procesul de selectare a membrilor din cele peste 1.200 de aplicații depuse individual prin portalul Brainmap.

Principiile care au stat la baza selecției au fost: transparența, evitarea incompatibilităților și a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativității profesionale și instituționale. De asemenea, profilul membrilor CNATDCU a răspuns următoarelor cerințe: experiență proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel național/internațional, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu; disponibilitate asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunțând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCȘ; echilibru și capacitate de analiză obiectivă; integritate profesională și reziliență la presiuni exterioare.

Nu au fost eligibili demnitarii și membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, a menționat sursa citată.

Propunerile înaintate de comitetele de selecție au fost publicate pe www.edu.ro și supuse dezbaterii publice. Ordinul de ministru privind componența nominală a CNATDCU poate fi consultat la: http://edu.ro/index.php/articles/24513.