Curiozitate ştiinţifică! O parte din Soare s-a desprins şi s-a rotit în jurul lui. Avertismentul astronomilor

O înregistrare video de la un telescop NASA arată cum o parte din Soare se desprinde şi se roteşte în jurul polului său nordic. Un fizician a numit acest vortex o „curiozitate ştiinţifică” şi spune că nu a mai văzut aşa ceva, deşi este vorba despre un eveniment care are loc o dată la zece ani.

13 feb. 2023, 11:13
Curiozitate ştiinţifică! O parte din Soare s-a desprins şi s-a rotit în jurul lui. Avertismentul astronomilor

Sateliţii care orbitează Pământul tocmai au detectat o erupţie solară de clasa X1.1 de la pata solară AR3217. Radiaţiile ultraviolete extreme au ionizat partea superioară a atmosferei Pământului, provocând o întrerupere puternică a semnalelor radio de înaltă frecvenţă în America de Sud.

Erupţia a fost intensă şi rapidă, cu toate astea, este posibil să nu fi durat suficient de mult pentru a rezulta o ejecţie de masă coronală din atmosfera soarelui, transmite Spaceweather, potrivit Mediafax. Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a anunţat că au fost întrerupte comunicaţiile radio într-o zonă extinsă timp de aproximativ o oră. Astfel de incidente vor fi frecvente până în 2026 din cauza Maximului Solar, anunţă astronomii.

Un vortex uriaş de plasmă pare să se fi desprins de Soare şi să se învârtă în jurul polului său nord.

Vorbim despre Vortexul Polar„, a declarat pe Twitter meteorologul spaţial Tamitha Skov.

Curiozitate ştiinţifică! O parte din Soare s-a desprins şi s-a rotit în jurul lui. Avertismentul astronomilor

Meteorologul a adăugat că imaginile filmate de telescop par să arate o proeminenţă solară, un filament mare şi luminos care se extinde din Soare, dar care este ancorat la suprafaţa solară. Se pare că o parte din filament s-a desprins şi a început să se rotească într-un cerc în jurul polului nordic al stelei noastre.

Citeste si Un uragan solar ar putea lăsa Pamantul în blackout. NASA: Miliarde de oameni ar muri după o furtună magnetică

Scott McIntosh, fizician solar şi director adjunct al Centrului Naţional pentru Cercetări Atmosferice, a declarat pentru Space.com că nu a mai văzut până acum un astfel de vârtej şi că o proeminenţă solară apare în acelaşi loc – la 55 de grade latitudine, în timpul fiecărui ciclu solar de 11 ani. Specialiştii sunt de părere că această proeminenţă este legată de inversarea câmpului magnetic al soarelui la fiecare ciclu solar, dar mecanismul exact încă este un mister.

Potrivit Spaceweather, o pată solară numită AR3217, are un câmp magnetic „beta-gamma-delta” care adăposteşte suficientă energie pentru erupţiile solare de clasa X. Deoarece este îndreptată spre Pământ, este considerată periculoasă întrucât poate provoca în orice moment o erupţie sau o ejecţie de masă coronală care ar putea stârni furtuni geomagnetice pe planetă, ameninţând civilizaţia.

Citeste si