CURS BNR 12 IUNIE: Un nou RECORD pentru moneda naţională

CURS BNR 12 IUNIE: BNR a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,3912 lei pentru un euro şi 3,2494 lei pentru un dolar.

12 iun. 2014, 11:28
CURS BNR 12 IUNIE: Un nou RECORD pentru moneda naţională

CURS BNR 12 IUNIE: Moneda naţională a câştigat teren în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de 4,3912 lei/euro, în scădere cu 0,48 de bani (0,10%), comparativ cu valoarea de 4,3960 lei/euro din şedinţa anterioară.

Leul s-a depreciat faţă de dolarul american, cursul de referinţă stabilit pentru miercuri fiind de 3,2494 lei, mai mult cu 0,13 de bani (0,04%), în comparaţie cu anunţul anterior, de 3,2481 lei/dolar.

Gramul de aur s-a scumpit cu 0,1 lei (0,07%), până la valoarea de 131,7074 lei, faţă de 131,8128 lei, la cât era cotat marţi. 

Când va trece România la euro

Adoptarea euro de către România este un pas firesc având în vedere că s-a orientat către vest în urmă cu 25 de ani şi, după aderea la NATO şi Uniunea Europeană, ţara mai are un obiectiv major şi anume intrarea în zona euro, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul Conferinţei privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney la Bucureşti. 

‘În România, Europa are o imagine mai bună decât în Europa însăşi. Iar zona euro nu reprezintă o temă de discuţie de care să ne fie teamă, deoarece beneficiază de o largă susţinere din partea populaţiei şi a mediului de business. Cred că după toate îmbunătăţirile în ceea ce priveşte nivelul de trai, mai rămâne un singur obiectiv major, adoptarea euro care vine, natural, după intrarea în NATO, apoi în Uniunea Europeană. Desigur, vom continua să implementăm reformele necesare pentru convergenţa reală, dar angajamentul Guvernului este foarte puternic în sensul adoptării valorilor democratice europene, care implică şi disciplina fiscală’, a subliniat Liviu Voinea. 

Referitor la faptul că alte state membre UE nu au anunţat, încă, un calendar pentru adoptarea euro, Liviu Voinea a spus că 26 din 28 de state membre au semnat acordul interguvernamental pentru înfiinţarea Fondului Unic de Rezoluţie, care este unul din principalii pioni ai Uniunii Bancare, de unde rezultă că vor adopta şi euro. ‘Cum spunea şi guvernatorul BNR, nu are sens să fii în Uniunea Bancară fără să fii în zona euro, iar să fii în zona euro atrage, automat, statutul de membru al Uniunii Bancare’, a explicat Voinea. 

În aceeaşi conferinţă, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat că România îndeplineşte majoritatea criteriilor de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, dar mai are încă un drum lung şi greu până la obţinerea competitivităţii necesare intrării în zona euro, având în vedere că reformele structurale, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic şi social. 

Potrivit Raportului de Convergenţă publicat, la începutul lunii iunie, de Comisia Europeană, România nu îndeplineşte două dintre cele cinci criterii de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflaţia şi cursul de schimb, dar le îndeplineşte pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publică şi ratele dobânzilor pe termen lung.

Pe 6 mai 2014, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut la Bruxelles de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii.