CURS BNR 12 IUNIE: Un nou RECORD pentru moneda naţională

CURS BNR 12 IUNIE: BNR a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,3912 lei pentru un euro şi 3,2494 lei pentru un dolar.
Filip Stan
12 iun. 2014, 11:28
CURS BNR 12 IUNIE: Un nou RECORD pentru moneda naţională

CURS BNR 12 IUNIE: Moneda naţională a câştigat teren în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de 4,3912 lei/euro, în scădere cu 0,48 de bani (0,10%), comparativ cu valoarea de 4,3960 lei/euro din şedinţa anterioară.

Leul s-a depreciat faţă de dolarul american, cursul de referinţă stabilit pentru miercuri fiind de 3,2494 lei, mai mult cu 0,13 de bani (0,04%), în comparaţie cu anunţul anterior, de 3,2481 lei/dolar.

Gramul de aur s-a scumpit cu 0,1 lei (0,07%), până la valoarea de 131,7074 lei, faţă de 131,8128 lei, la cât era cotat marţi. 

Când va trece România la euro

Adoptarea euro de către România este un pas firesc având în vedere că s-a orientat către vest în urmă cu 25 de ani şi, după aderea la NATO şi Uniunea Europeană, ţara mai are un obiectiv major şi anume intrarea în zona euro, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul Conferinţei privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney la Bucureşti. 

‘În România, Europa are o imagine mai bună decât în Europa însăşi. Iar zona euro nu reprezintă o temă de discuţie de care să ne fie teamă, deoarece beneficiază de o largă susţinere din partea populaţiei şi a mediului de business. Cred că după toate îmbunătăţirile în ceea ce priveşte nivelul de trai, mai rămâne un singur obiectiv major, adoptarea euro care vine, natural, după intrarea în NATO, apoi în Uniunea Europeană. Desigur, vom continua să implementăm reformele necesare pentru convergenţa reală, dar angajamentul Guvernului este foarte puternic în sensul adoptării valorilor democratice europene, care implică şi disciplina fiscală’, a subliniat Liviu Voinea. 

Referitor la faptul că alte state membre UE nu au anunţat, încă, un calendar pentru adoptarea euro, Liviu Voinea a spus că 26 din 28 de state membre au semnat acordul interguvernamental pentru înfiinţarea Fondului Unic de Rezoluţie, care este unul din principalii pioni ai Uniunii Bancare, de unde rezultă că vor adopta şi euro. ‘Cum spunea şi guvernatorul BNR, nu are sens să fii în Uniunea Bancară fără să fii în zona euro, iar să fii în zona euro atrage, automat, statutul de membru al Uniunii Bancare’, a explicat Voinea. 

În aceeaşi conferinţă, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat că România îndeplineşte majoritatea criteriilor de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, dar mai are încă un drum lung şi greu până la obţinerea competitivităţii necesare intrării în zona euro, având în vedere că reformele structurale, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic şi social. 

Potrivit Raportului de Convergenţă publicat, la începutul lunii iunie, de Comisia Europeană, România nu îndeplineşte două dintre cele cinci criterii de convergenţă nominală pentru adoptarea euro, respectiv cele privind inflaţia şi cursul de schimb, dar le îndeplineşte pe cele legate de deficitul bugetar, datoria publică şi ratele dobânzilor pe termen lung.

Pe 6 mai 2014, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut la Bruxelles de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Tunelul subacvatic care leagă două continente. A fost construit într-o zonă cu activitate seismică intensă, e circulat zi de zi și e un simbol al progresului tehnologic
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce