CURS BNR 20 IANUARIE: Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. UPDATE

CURS BNR 20 IANUARIE: Explozia cursului francului elveţian a forţat românii să meargă la casele de schimb valutar, astfel că tranzacţiile cu moneda elveţiană au crescut semnificativ faţă de perioada anterioară, operaţiunile ajungând la unele case chiar să se tripleze, potrivit unui reportaj ZF realizat în centrul Capitalei.
Alina Costache
20 ian. 2015, 06:48
CURS BNR 20 IANUARIE: Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. UPDATE

UPDATE: BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4354 lei/franc elveţian, prima scădere după trei zile consecutive de creşteri.

CURS BNR: Francul elveţian a deschis marţi aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat începând din a doua parte a zilei de joi, în timp ce leul s-a menţinut în raport cu euro uşor peste pragul de 4,5 lei/euro, în contextul unei activităţi foarte restrânse în piaţa interbancară locală.

CURS BNR: Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

 În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5040 – 4,5050 lei, faţă de 4,5033 lei în tranzacţiile de pe finalul şedinţei de luni.

Pe pieţele externe, francul elveţian era cotat la aceeaşi oră la 1,0175 franci/euro, după ce spre sfârşitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.

„Pe cursul euro/leu nu s-a întâmplat nimic. Zona a deschis depreciată de aseară, iar în această dimineaţă au început să recupereze. Noi nu ne-am mişcat. Este posibil ca jucătorii de afară să nu se uite foarte mult pe leu, în timp ce pe zlot şi forint este un pic de agitaţie. Euro şi-a mai revenit un pic pe pieţele externe în comparaţie cu francul şi se tranzacţionează uşor sub pragul de 1,02 franci/euro”, a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.


CURS BNR 20 IANUARIE: „Avem mult mai multe tran­zacţii cu franci decât înain­te, în special cum­părări. Aş putea spune că acestea s-au triplat“, a co­mentat un operator de la o casă de schimb din Piaţa Romană.

Aceeaşi tendinţă a fost observată de mai mulţi operatori ai caselor de schimb, care povestesc, în general, că vânzările pe care le fac sunt duble sau chiar triple.

Oamenii care au cumpărat franci înain­te de ascensiunea-surpriză a acestuia se grăbesc să îi vândă, profitând de cursul mult mai mare faţă de momentul cum­părării. Cumpărările au crescut şi ele, iar mulţi clienţi consideră că este un moment opor­tun pentru a investi în moneda el­veţiană:  „Sunt mult mai multe cumpărări decât înainte de aprecierea francului, oa­me­nii se aşteaptă ca francul să mai crească“, spune un alt operator. Unii români pot să cum­pere franci pentru a-şi achita ratele la împru­mu­turile de la bancă, chiar în avans, de teamă să nu crească cursul de schimb mai mult.

Cei de la ghişeele caselor de schimb spun că tranzacţiile pe franci erau destul de rare până acum, fiind în general făcute de clienţi cu credite în această monedă: „Sunt mult mai multe tranzacţii cu franci elveţieni decât până acum. Până acum aceste tran­zac­ţii erau aproape inexistente“, spune Alina, care lucrează la o casă de schimb valutar în zona Piaţa Romană.

Citeşte mai multe despre tranzacţiile cu franci elveţieni pe www.zf.ro.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ în pușcărie
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'