CURS BNR: Cel mai slab leu din ultima lună. Cotaţii CURS VALUTAR

CURS BNR: Vineri, leul a ajuns la cel mai slab nivel din ultima lună. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,5328 lei/euro. 

03 mart. 2017, 13:21
CURS BNR: Cel mai slab leu din ultima lună. Cotaţii CURS VALUTAR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5328 lei/euro, în urcare cu peste 1 ban faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 2 februarie, pe o tendinţă regională de depreciere a monedelor naţionale, la care se asociază îngrijorările legate de situaţia bugetară din România, potrivit analiştilor.

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5218 lei/euro. În regiune, zlotul şi forintul cedau, ca şi leul, teren în faţa euro, însă moneda românească este penalizată şi de factori interni. 

„Credem că perechea (euro/leu) ar putea rămâne peste 4,50 în primul semestru, pe fondul îngrijorărilor interne (fiscale) şi externe (politice)”, arată un raport al ING Bank, publicat vineri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,2940 lei la 4,3012 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană. Totodată, cursul francului elveţian a urcat la 4,2530 lei, de la 4,2492 lei.