CURS BNR: Leul pierde teren faţă de euro. Cotaţii CURS Valutar

CURS BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de principalele valute. 

07 feb. 2014, 10:52
CURS BNR: Leul pierde teren faţă de euro. Cotaţii CURS Valutar

CURS BNR, CURS VALUTAR: Un euro se vindea cu 4,48 de lei la CURSUL VALUTAR interbancar vineri dimineaţă. 

CURS BNR, CURS VALUTAR.  România a încheiat procesul de scădere a ratei dobânzii de politică monetară, reducerea de marţi urmând să fie probabil ultima pentru o perioadă destul de îndelungată, a declarat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, într-un interviu acordat publicaţiei americane ‘Wall Street Journal’ (WSJ).

‘Am încheiat ciclul de relaxare’, a afirmat Bogdan Olteanu, într-un interviu acordat la New York. ‘Ţinând cont de evoluţiile actuale la nivel local şi internaţional, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel o perioadă destul de îndelungată’.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a decis, marţi, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, de la 3,75%, începând cu data de 5 februarie. Este a şasea reducere a ratei dobânzii din 2013.

România caută să stimuleze creşterea prin costuri de împrumut mai scăzute. Ţara a luat măsuri deoarece pieţele emergente din întreaga lume majorează ratele dobânzilor pentru a sprijini deprecierea monedelor şi pentru a încetini ieşirea fluxurilor de numerar din economiile lor.

În interviul acordat WSJ, Bogdan Olteanu declară că turbulenţele care afectează pieţele emergente i-ar putea determina pe investitori să se retragă şi din România.

Rata scăzută a inflaţiei dă posibilitatea Băncii Naţionale a României să relaxeze politica monetară, afirmă oficialul. Acesta se aşteaptă ca inflaţia să rămână între 1,5% şi 3,5% cel puţin doi ani. Ţinta de inflaţie a BNR este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

CURS BNR: Leul s-a depreciat cu 1% faţă de dolar

Anul acesta, leul s-a depreciat cu 1% faţă de dolar. Alte monede emergente au înregistrat un declin mai accentuat, inclusiv o apreciere a dolarului de aproximativ 4,5% faţă de forint.

Bogdan Olteanu a declarat că România poate observa în continuare efectele indirecte propagate de turbulenţe deoarece investitorii vând activele mai riscante de pe pieţele emergente şi se îndreaptă spre pieţele considerate mai sigure, cum ar fi titlurile de Trezorerie din SUA şi yenul din Japonia.

‘Suntem îngrijoraţi că emoţiile ar putea cauza unele retrageri de pe piaţa titlurilor de stat din România şi de pe bursă. Dar credem că stabilitatea îi va aduce înapoi chiar dacă vor pleca’, a declarat Bogdan Olteanu.

România nu a terminat programul de stimulare, chiar dacă a încheiat procesul de scădere a ratei dobânzii de politică monetară, iar BNR va continua relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru bănci. Conducerea BNR a hotărât în 8 ianuarie reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% şi scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 18% de la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

‘Vrem să le ducem şi mai jos … să încurajăm creditarea, în scopul stimulării economiei’, a afirmat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României.