Curs valutar 8 martie 2021. Euro, la al patrulea maxim istoric la rând. Ce se întâmplă cu economia României

Euro este luni la un al patrulea maxim istoric pe piața din România, la 4,8838 lei, de la precedenta valoare de top - 4,8831 lei/euro, de vineri.

08 mart. 2021, 13:40
Curs valutar 8 martie 2021. Euro, la al patrulea maxim istoric la rând. Ce se întâmplă cu economia României

Curs valutar 8 martie 2021. Creșterea de luni nu este una semnificabilă,  însă moneda europeană a stat o perioadă  îndelungată în zona maximului istoric.

Curs valutar 8 martie 2021. Euro, la al patrulea maxim istoric la rând

Dolarul american a urcat ușor la 4,1118 lei, de la 4,0924 lei, iar francul elvețian a scăzut foarte ușor la 4,4060 lei. Gramul de aur a urcat ușor 223,8171 lei, de la 223,0612 lei. Pe piața valutară, euro era cotat, la ora transmiterii știrii, între 4,8834 și 4,8847 lei.

DW titra la finalul anului trecut că pandemia de coronavirus va genera o pierdere economică de 12 bilioane de dolari. De aceea vor creşte masiv şi datoriile. Nicio ţară nu va scăpa de asta, avertizează FMI.

Potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional, performanţa economiei globale va fi în acest an şi în anul viitor cu un total de 12,5 bilioane de dolari (11 bilioane de euro) mai redusă. Aceasta este „cea mai gravă recesiune” de la criza economică mondială de acum aproximativ 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gota Gopinath. Ea a adăugat: „Nicio ţară nu va scăpa neafectată”. Pentru a putea face o comparaţie: performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste trei bilioane de euro.

Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conjunctura economică trebuie sprijinită în aceste împrejurări, iar ţările sărace au o şi mai mare nevoie de ajutor din partea statelor bogate. În plus, după depăşirea pandemiei, îndatorarea trebuie iarăşi îngrădită prin măsuri dure de austeritate.

FMI ia în calcul pentru acest an o reducere cu 4,4 la sută a economiei globale şi se aşteaptă la un reviriment în anul 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit lui Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar cu condiţia ca un al treilea val al pandemiei, cu noi lockdown-uri, să nu intervină, anulând orice creştere.

Economia globală se va diminua în acest an cu 5,2 la sută. În ianuarie încă, experţii de la Washington anticipau o creştere cu 2,5 la sută. Şi ei avertizează acum că estimările se pot înrăutăţi dacă incertitudinile legate de pandemie şi de eventuale limitări impuse economiei şi vieţii publice se vor prelungi.

Pentru ţările industrializate, Banca Mondială anticipează un minus de şapte la sută, iar pentru ţările emergente o scădere cu 2,5 la sută. Pentru SUA, Banca Mondială prognozează un minus de 6,1 la sută, iar pentru Zona Euro o diminuare-record de 9,1 procente.

Citeşte şi: Euro, la un nou maxim istoric. Curs valutar BNR 4 martie