Marcel Vela: Cursele regulate cu autocarul înspre şi dinspre Italia, suspendate până pe 31 martie

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, luni, pentru a discuta despre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. În cadrul întâlnirii a fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional spre şi din Italia. 

09 mart. 2020, 18:16
Marcel Vela: Cursele regulate cu autocarul înspre şi dinspre Italia, suspendate până pe 31 martie

„Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia. Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României. Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României. Românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre”, a explicat, luni seară, ministrul de Interne, Marcel Vela.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că nu se închid frontierele terestre, ci decizia vizează serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia.

„Transportul cu autocarul şi/sau autobuzul pe servicii regulate, respectiv servicii de tranzit, în acest moment se prezintă în felul următor: pe servicii regulate România – Italia – România sunt 66 de linii operate de 91 de operatori sau subcontractori, asta în raport cu Uniunea Europeană, total servicii regulate autorizate sunt 290 de trasee operate de 274 de operatori. Deci noi în această hotărâre am făcut referire foarte clară la serviciile regulate, la serviciile de tranzit efectuate de către operatori de transport spre Italia şi din Italia spre România”, a afirmat Lucian Bode.

„Trebuie să ne concentrăm eforturile la frontieră asupra mașinilor personale”, a spus și premierul Ludovic Orban.

Anterior autorităţile au anunţat că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus). Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Până luni, 9 martie, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, scăderea față de ultima statistică fiind datorată ieșirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 1010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 995 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

Citeşte şi Angajată OSIM, depistată cu coronavirus. Instituţia îşi suspendă activitatea timp de o lună