Cursuri de matematică pe TikTok. Profa de mate cool: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă faţă a matematicii

Matematica poate fi distractivă dacă este explicată pe înţelesul tuturor. A dovedit-o pe profesoară din Fălticeni, judeţul Suceava, care postează pe TikTok, una dintre cele mai populare rețele de socializare printre copii și adolescenți, sub numele de Profa de mate cool, clipuri de 1 minut în care explică diverse concepte, aplicații și teorii. de Florentina Pavăl sau Profa de mate cool: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă față a matematicii, altceva decât prevăd programele școlare – legătura cu viața de zi cu zi

04 mart. 2021, 10:44
Cursuri de matematică pe TikTok. Profa de mate cool: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă faţă a matematicii

Florentina Pavăl predă matematica de peste 30 de ani la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni, iar mai nou reia diverse concepte, aplicații și teorii sub numele de Profa de mate cool pe TikTok, unde are 124.000 de „folowers”.

Florentina Pavăl a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că „singură filmez, singură-mi editez clipurile, folosesc tableta grafică și mai multe programe de editare cu mult înainte de a începe să postez clipuri pe TikTok”. Profa de mate cool mai spune că îi merge bine alături de o comunitate numeroasă care îi urmărește videoclipurile cu interes și care îi sugerează, în comentarii, următoarele teme pe care simte că nu le are clarificate.

„Este mult mai ușor pentru un elev să-și recapituleze materia în ritmul propriu, cu explicații de la zero, punând stop și reluând de câte ori are nevoie, până va reuși să înțeleagă”, a mai povestit „Profa de mate cool”, în interviu.

Profesoara de matematică a povestit că ideea i-a venit după ce a vizionat prima dată câteva clipuri pe TikTok, la finalul lunii decembrie 2019, şi a rămas surprinsă cât de puține conturi livrează conținut educațional.

„M-am gândit imediat la elevii mei și la cei de vârsta lor, utilizatorii majoritari ai aplicației, și am făcut primele TikTok-uri care mi-au confirmat ceea ce intuiția  mă asigurase deja, generația alfa este interesată de mult mai mult decât divertisment îndoielnic.

@profadematecoolRăspunde lui @user475064807 #educational #learnontiktok #invatapetiktok #_edutok #educatie♬ sunet original – PROFA DE MATE

Surpriza a venit însă după aproximativ o lună când numărul de urmăritori a depășit cu mult previziunile mele.

@vera.mateSuma lui Gauss #invatapetiktok #scoalaonline #en2021 #fypromania #fyromania♬ original sound – Vera

Citeşte şi: Selly, chef cu zeci de persoane, băutură şi manele în plină pandemie! Tzancă Uraganu i-a cântat până dimineaţă! VIDEO

Am pornit cu ideea de a prezenta o altă față a matematicii, altceva decât prevăd programele școlare: demonstrații inedite, legătura matematicii cu viața de zi cu zi, contextul istoric în care au apărut anumite concepte matematice etc, toate acestea cu scopul ca privitorul să înțeleagă că matematica înseamnă și altceva decât exerciții și probleme lucrate cu scopul declarat, uneori, de a promova vreunul din examenele obligatorii.  Cu timpul am început să răspund și solicitărilor urmăritorilor îmbinând acestea cu alt gen de clipuri, explicații scurte sau indicații de rezolvare ale unor probleme propuse de ei”, a mai povestit profesoara de matematică, pentru edupedu.ro.

@profadematecoolRăspunde lui @gabriela7537338 #_edutok #learnontiktok #educatie #educational #invatapetiktok #pitagora♬ sunet original – PROFA DE MATE

Citeşte şi: Procurorii au început urmărirea penală in rem în cazul postărilor pe TikTok ale lui Alexandru Cumpănaşu