Curtea Constituţională a aprobat introducerea integrării europene în Constituţia Republicii Moldova. Dodon vrea referendum

Proiectul de introducere a integrării europene în Constituţia Republicii Moldova a fost avizat de Curtea Constituţională. Preşedintele Igor Dodon se declară nemulţumit şi propune organizarea unui referendum.

12 dec. 2017, 07:13
Curtea Constituţională a aprobat introducerea integrării europene în Constituţia Republicii Moldova. Dodon vrea referendum

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis, luni, că proiectul de modificare a Constituţiei care prevede în textul Legii supreme integrarea europeană ca orientare strategică a ţării poate fi adoptat de către Parlament, relatează site-ul Radio Chişinău.

„Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a anunţat Curtea Constituţională, informează Mediafax.

Autorii iniţiativei, deputaţii din coaliţia majoritară de guvernământ, au propus modificarea a două articole din Constituţie. Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituţie poate fi înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spaţiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Totodată, se propune introducerea unui nou articol 8, după cum urmează: „(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabileşte de Parlament prin lege organică”. În acelaşi timp, deputaţii propun completarea preambulului Constituţiei cu următorul aliniat: „Respectând aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovând orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european”.

Citeşte şi Sondaj: Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova se opun aderării ţării lor la UE şi la NATO

Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014. Preşedintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemulţumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constituţională proiectului de lege privind introducerea în Constituţie a precizării referitoare la integrarea europeană ca orientare strategică a ţării şi vrea să organizeze un referendum pe această temă, relatează site-ul deschide.md. Dodon s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în această privinţă, potrivit Mediafax.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curţii Constituţionale. „Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid şi calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituţie a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic şi cu şanse egale de succes pentru fiecare cetăţean”, a spus Candu.