Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat un prim răspuns la contestaţia depusă de Maia Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va putea să se pronunțe asupra confirmării rezultatelor din alegerile prezidențiale doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun. Toate contestațiile privind încălcările electorale urmează să fie soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, pentru că acestea nu sunt de competența Curții Constituționale.

15 nov. 2016, 10:10
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat un prim răspuns la contestaţia depusă de Maia Sandu

Curtea Constituțională a atenționat alegătorii și concurenții electorali asupra competenței exclusive a instanțelor de drept comun în a examina contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor, în conformitate cu prevederile Codului Electoral al Republicii Moldova.

Totodată, Curtea Constituțională precizează ca în conformitate cu prevederile Codului Electoral, rezultatele alegerilor sunt totalizate de către Comisia Electorala Centrala (CEC) a Republicii Moldova într-un proces-verbal. În termen de trei zile de la data semnării, procesul-verbal de totalizare a rezultatelor este prezentat Curții Constituționale pentru confirmare.

De asemenea, în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infurmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,18% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,82% dintre cei prezenți la urne, după procesarea a 100% din procesele verbale.

Citeşte şi Nicuşor Dan: Cu un partid nou, asemănător cu USR, Maia Sandu a reuşit să mobilizeze oamenii să voteze

Cetățenii Republicii Moldova nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale au protestat luni în Piața Marii Adunări Naționale, la un apel inițiat de Asociația Obștească ‘Onoare, Demnitate și Patrie’ (ODIP). „Pentru lezarea dreptului de a vota”, protestatarii au manifestat în Piața Marii Adunări Naționale, apoi s-au deplasat la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC), unde au cerut demisia conducerii acesteia, iar ulterior, după aproape două ore, s-au oprit în zona statuii lui Ștefan cel Mare din centrul municipiului Chișinău, urmând să protesteze și în fața Curții Constituționale, pentru a cere invalidarea alegerilor.

Protestele față de modul în care s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vor fi reluate marți.

De asemenea, o petiție prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost inițiată pe internet, luni dimineață fiind semnată de peste 2.100 de persoane.