Cât a costat DOSARUL TRANSFERURILOR. Meme, Copos, Borcea şi fraţii Becali ar putea fi eliberaţi de CCR

La doar zece zile după ce au fost închiși, cei 8 "grei" din fotbalul românesc care au fost condamnați în Dosarul Transferurilor ar putea fi eliberați din cauza unui viciu de procedură. Teoria este susținută de unul dintre cei mai apreciați judecători ai sistemului românesc, Tudorel Toader, de la Curtea Constituțională a României (CCR).

13 mart. 2014, 21:22
Cât a costat DOSARUL TRANSFERURILOR. Meme, Copos, Borcea şi fraţii Becali ar putea fi eliberaţi de CCR

DOSARUL TRANSFERURILOR. După opt ani de la declanşarea cercetărilor în Dosarul Transferurilor, George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu trebuie să acopere costurile prinderii lor: peste un milion de lei!

În decizia de condamnare a celor opt sunt precizate sumele care au fost cheltuite pentru anchetarea greilor din fotbalul românesc. Adică, un pic peste un milion de lei. Deşi este unul dintre cele mai costisitoare procese, suma nu mai pare atât de mare, dacă ne gândim că dosarul are peste 20.000 de file, că au fost verificate aproape 800 de transferuri, au fost audiate peste o sută de persoane sau au fost cerute informaţii din nu mai puţin de 17 ţări. Un volum de muncă enorm, care are un preţ pe măsură pentru condamnaţi:

COPOS GHEORGHE – 108 000 lei; 
STOICA MIHAI – 58 000 lei;
BORCEA CRISTIAN – 258 000 lei; 
BECALI IOAN – 308 000 lei; 
BECALI VICTOR – 108 000 lei; 
PADUREANU JEAN – 58 000 lei; 
NEŢOIU GHEORGHE – 58 000 lei; 
POPESCU GHEORGHE – 108 000 lei
 

Supuşi unor verificări medicale

Reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ne-au declarat că, după încarecerare, greii fotbalului trec printr-o perioadă de acomodare specifică intervalului de trei săptămâni pe care trebuie să-l petreacă în carantină. „E o perioadă de acomodare în care sunt supuşi unui control psihologic, medical şi le sunt aduse la cunoştinţă regulile specifice ale penitenciarului”, ne-au transmis reprezentanţii ANP.
Cei opt au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru infracţiunile de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ioan Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea se află la Porta Albă în timp ce George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu sunt închişi la Penitenciarul Rahova. Jean Pădureanu se află la Spitalul Penitenciarului Jilava iar Gigi Netoiu este închis la Craiova. 

Meme, Copos, Borcea şi fraţii Becali ar putea fi eliberaţi

Conform declarațiilor lui Tudorel Toader de la CCR, frații Becali, Popescu, MM Stoica, Copos, Nețoiu, Borcea și Jean Pădureanu pot scăpa de închisoare din cauza faptului că judecătorii ar fi aplicat ambele Coduri Penale-atît cel vechi, cît și cel nou în cazul celor opt condamnări, ceea ce ar reprezenta un viciu de procedură. 

Citeşte şi Prietenii lui George Copos vor strânge bani pentru a plăti prejudiciul din Dosarul Transferurilor

„Cît privește determinarea concretă a legii penale mai favorabile, este de observat că aceasta vizează aplicarea legii și nu a dispozițiilor mai blînde, neputîndu-se combina prevederi din vechea și din noua lege deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, în pofida dispozițiilor art. 61 din Constituție, ar permite judecătorului să legifereze”, a declarat Tudorel Toader. 

Citeşte şi La firma lui Copos din Argeş deja se fac disponibilizări, după încarcerarea sa

Judecătorul de la Curtea Constituțională a României își susține ideea cu un articol publicat în Monitorul Oficial.  „Acest lucru este posibil în urma deciziei CCR nr.1470 din 8 noiembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 853 din 2 decembrie 2011″, a mai afirmat Tudorel Toader.