CCR a respins ambele sesizări ale lui Valeriu Zgonea legate de înlocuirea sa de la conducerea Camerei

Publicat: Marţi, 28 Iunie 2016 07:21 // Actualizat: Marţi, 28 Iunie 2016 15:44 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins în unanimitate sesizarea fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea legată de maniera în care a fost modificat Regulamentul Camerei, iar sesizarea de neconstituţionalitate a revocării lui din funcţie a fost respinsă cu majoritate de voturi.

Curtea Constituţională s-a reunit marţi pentru a discuta două sesizări făcute de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, privind modificarea Regulamentului forului şi a procedurii de revocare a sa din funcţie.

Ambele sesizări au fost făcute de Valeriu Zgonea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Prima sesizare se referă la modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care şeful forului îşi poate pierde funcţia automat odată cu pierderea sprijinului politic şi care prevede că o solicitare de revocare poate veni de la grupul parlamentar care l-a propus pe preşedinte, şi nu doar de la grupul din care acesta face parte.

A doua sesizare se referă la Hotărârea Camerei Deputaţilor prin care funcţia de preşedinte a fost vacantată, în baza modificărilor considerate neconstituţionale de către Valeriu Zgonea.

Primul termen de judecare a dosarelor a fost 21 iunie, însă CCR a amânat dezbaterile pentru aprofundarea cauzei, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

Valeriu Zgonea a pierdut, pe 13 iunie, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent după ce a fost revocat din funcţie, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD.

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat în 14 iunie că a contestat la Curtea Constituțională modificarea Regulamentului forului, care, în opinia sa, a fost făcută ilegal.

El a trimis pe 7 iunie o scrisoare Biroului permanent în care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului prin care președintele Camerei Deputaților poate fi revocat mai ușor din funcție.

"Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă zeci de articole ale Regulamentului și generează un precedent extrem de periculos pentru democrația din România. Nu a existat o inițiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea președintelui Camerei Deputaților — n.r.). Mai pe românește, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun inițiator, nicio comisie parlamentară nu l-a inițiat, niciun grup de parlamentari nu a inițiat această hotărâre de modificare a Regulamentului", a explicat atunci Zgonea.

El a precizat că secretarul general al Camerei Deputaților are obligația să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale.

"Grav este că cel care astăzi este gardianul respectării Regulamentului — Comisia pentru Regulament — a trimis un raport sub semnătura președintelui către Biroul permanent, acest raport nespecificând cine sunt inițiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotărâre respectă aceleași proceduri pe care le respectă un proiect de lege — inițiatorii pot fi o comisie parlamentară sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie să fie trimis sub semnătura inițiatorilor către Bp, care îl înregistrează, stabilește o perioadă pentru amendamente, dacă sunt avize de la alte comisii și o perioadă de depunere a raportului. Aceste trei obligații nu au fost îndeplinite", a spus Zgonea, adăugând că majoritatea celor care au fost demiși sau revocați dintr-o funcție publică printr-o ilegalitate au câștigat procese în contencios administrativ.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 iun 15:32
Răspunde | Votează email 0 email
stefan
Dnul Zgonea are se pare obrazul de TOVAL cand continua sa protesteze in fata colegilor de partid care iau retras sprijinul politic.Sa spun mai exact ce-a facut GURA BATE....
28 iun 09:51
Răspunde | Votează email 0 email
Carmen
Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
28 iun 08:02
...Ian 02, 2017Curtea Constituţională discută marţi sesizările lui Valeriu Zgonea privind înlocuirea sa din funcţia de şef al Camereimar, Iun 28, 2016...
28 iun 07:46
... Curtea Constituţională se reuneşte marţi pentru a discuta două sesizări...
28 iun 07:44
...ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD.Sursa flux SOIM Press: RTVCitește mai multe stiri flux ..SOIM Press...
28 iun 07:36
...al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, privind modificarea Regulamentului forului şi a procedurii de revocare a sa din funcţie. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8254
RON
01 Apr
noapte 0 °
zi 7 °
Ultimele joburi adaugate
24 H