Curtea Constituţională îşi cumpără mobilier nou. CCR: Scaunele judecătorilor stăteau să se rupă

Curtea Constituţională va achiziţiona mobilier nou. Mai exact, instituţia a cheltuit 100.000 de euro pentru  reamenajarea sălii de şedinţe a CCR. Judecătorii vor avea scaune elegante, de tip jilţ şi un nou prezidiu. "Scaunele erau într-un hal că ne era teamă să nu se rupă", a declarat pentru RTV.NET Ruxandra Săbăreanu, secretarul general al CCR. Până şi mapele din piele ale judecătorilor vor fi speciale, împodobite cu foiţă de aur. 

05 sept. 2012, 14:37
Curtea Constituţională îşi cumpără mobilier nou. CCR: Scaunele judecătorilor stăteau să se rupă

Potrivit Ruxandrei Săbăreanu, achiziţia de mobilier nou devenise urgentă din cauza degradării celui existent, care oricum fusese unul improvizat de către Camera Deputaţilor.

„Scaunele erau într-un hal că ne era teamă să nu se rupă, iar masa din sala de consiliu era formată din mese mai mici peste care era pusă un postav ca să nu e vadă”, a spus Ruxandra Săbăreanu.

Aceasta a negat că scaunele noi vor fi personalizate pentru fiecare judecător, dar a admis că cele 12 scaune ale magistraţilor vor fi altfel decât celelalte din sala de şedinţă.

„Se cere un anumit stil, în concordanţă cu clădirea, nu scaune de bucătărie. Cele pentru judecători sunt mai largi, au braţe, spătar. Este un mobilier elegant, dar este unul pentru o sală de judecată”, a spus secretarul general al CCR.

Cât despre discuţia despre foiţa de aur care ar urma să acopere masa, Săbăreanu a precizat că este vorba doar de nişte mape din piele care vor fi în faţa fiecărui judecător şi care vor avea pe margine o linie aurită.

„Lucrurile astea pot fi verificare foarte uşor deoarece au fost achiziţionate prin SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) şi pot fi verificate foarte uşor”, a mai precizat Ruxandra Săbăreanu.

Despre achiziţia de echipament video pentru transmiterea în direct a şedinţelor secretarul general al CCR a spus că este doar un proiect pe termen mai lung.

„Când a fost reamenajată sala de şedinţe publice, au fost instalate şi cablurile prin tuburile de plexiglas ca atunci când vom cumpăra echipamentul să nu mai fie nevoie să mai spargem încă o dată pereţii. Deocamdată, doar ne gândim la echipament pentru că acum nu avem bani. Nici măcar pentru 2013 nu este sigur”, a spus Săbăreanu precizând că, dacă va fi cumpărată, aparatura video va fi instalată doar în sala de şedinţe publice, nu şi în sala de consiliu unde judecătorii se retrag să delibereze.

Valoarea totală a reamenajării sălii de şedinţe a CCR- zugrăvit, instalare cabluri şi achiţionarea de mobilier – este de circa 100.000 de euro. De altfel, Curtea Constituţională a dat publicităţii, miercuri, un comunicat oficial în care precizează circumstanţele care au dus la achiziţia de mobilier.

„Proiectul de reamenajare şi de dotare cu mobilier a Sălii de şedinţe publice a Curţii Constituţionale, corespunzător funcţionalităţii acesteia, ca spaţiu necesar desfăşurării şedinţelor publice de judecată, a fost prevăzut în fundamentarea bugetului Curţii Constituţionale pe anul 2012. Astfel, ţinând cont de starea de uzură avansată şi de degradare a mobilierului aflat în folosinţă de mai bine de 17 ani, constând din piese în cea mai mare parte improvizate, puse la dispoziţie de Camera Deputaţilor şi niciodată până în prezent reînnoite, proiectul a fost aprobat ca obiectiv prioritar al Planului de investiţii”, se arată în respectivul comunicat.

„Detaliile de execuţie, prezentate potrivit condiţiilor stabilite de proiectant, se referă la exigenţele de calitate şi estetică impuse atât de ambientul arhitectonic (Palatul Parlamentului, unde îşi are sediul Curtea Constituţională), cât de necesitatea asigurării solemnităţii actului de justiţie constituţională”, mai motivează CCR.