Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR privind modificările aduse legii prin care e ales preşedintele ţării

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis solicitarea depusă în numele Partidului Naţional Liberal de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, şi a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu modificările aduse legii alegerii preşedintelui României, care au fost introduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 45/2014, potrivit unui comunicat remis, joi, de liberali, transmite Agerpres.

21 aug. 2014, 08:36
Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR privind modificările aduse legii prin care e ales preşedintele ţării

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) îşi exprimă speranţa că această speţă care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale cât de curând posibil.

‘Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli’, se arată în comunicat.

ACL face apel la instituţii să clarifice aceste suspiciuni. ‘Facem un apel la instituţiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu şi avem toată încrederea că judecătorii constituţionali vor analiza cu responsabilitate această situaţie’, precizează sursa citată.