Curtea de Apel încetează procesul penal împotriva lui Neculai Onțanu: Fapta de luare de mită s-a prescris

Curtea de Apel București (CAB) a decis, joi, încetarea procesului penal împotriva fostului primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu, ca urmare a prescripției faptei de luare de mită, anunţă Agerpres. Decizia nu este definitivă.

27 iul. 2017, 10:33
Curtea de Apel încetează procesul penal împotriva lui Neculai Onțanu: Fapta de luare de mită s-a prescris

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis încetarea procesului pentru Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, ca urmare a prescrierii faptelor. Neculai Onţanu a fost acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 1,4 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri. 

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, şi condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, potrivit News.ro.

În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu şi a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu.

Înainte de citirea sentinţei, judecătorul Damian Dolache a afirmat că în acest caz ”s-a format un denunţ la nouă ani de la comiterea faptelor”.

”A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizaţie de construcţie. Asta dovedeşte că părţile se cunoşteau între ele. Fapta secretarului primăriei este distinctă de dosar. Acuzaţiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi”, a spus Dolache.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

La ultimul termen al procesului, din 10 iulie, apărătorii fostului primar au cerut schimbarea încadrării juridice, în sensul de a se elimina forma agravantă din acuzaţia de luare de mită. „Chiar şi dacă nu se schimbă încadrarea juridică, prescripţia a intervenit cu privire la faptele de corupţie”, a susţinut apărătorul lui Onţanu.

Avocatul lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, a arătat acelaşi lucru şi a completat că singura infracţiune care se mai poate reţine în cazul clientului său este spălarea de bani. „În denunţul său din 16 februarie 2016, Cristian Borcea arată că Şutru i-ar fi pretins două milioane de euro mită. În denunţ, Borcea nu a spus exact când i s-a cerut mita. Ultimul virament bancar pe numele tatălui domnului Şutru de la Borcea a fost în decembrie 2007”, a arătat avocatul.

Neculai Onţanu a spus că se consideră nevinovat întrucât nu a luat mită.

„A fost o acuzaţie că acum 10 ani de zile aş fi primit un teren pentru că aş fi facilitat restituirea unor terenuri. Sunt două minciuni care au fost promovate de atunci. Eu nu am primit niciun metru pătrat de teren de la nimeni, iar restituirea terenului despre care face vorbire Parchetul nu a fost făcută de Primăria Sectorului 2, ci de către Comisia de la Prefectura Bucureşti”, a susţinut, după proces, fostul primar al Sectorului 2.

Întrebat dacă fapta de luare de mită de care este acuzat s-a prescris sau nu, Onţanu a arătat că instanţa de judecată o să decidă acest lucru şi că el, oricum, a cerut continuarea procesului, chiar dacă fapta s-ar fi prescris. „Instanţa are libertatea să se pronunţe în legătură cu acest lucru. Am cerut prin avocatul meu ca procesul să continue, nu mă interesează neapărat prescripţia ca atare, ci continuarea procesului astfel încât să se dovedească că sunt două minciuni sfruntate”, a susţinut fostul primar. El a mai spus că nu ştie cum acel teren a ajuns la fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi că nu ia în calcul o revenire în politică.